Volební sněm Přísahy – občanského hnutí Roberta Šlachty

Volební sněm Přísahy – občanského hnutí Roberta Šlachty Zdroj: Martin Straka

Volební sněm Přísahy – občanského hnutí Roberta Šlachty
Volební sněm Přísahy – občanského hnutí Roberta Šlachty
Volební sněm Přísahy – občanského hnutí Roberta Šlachty
Prvním předsedou hnutí Přísaha se stal jeho zakladatel Robert Šlachta
Volební sněm Přísahy – občanského hnutí Roberta Šlachty
10
Fotogalerie

Žádné rozkrádání, žádné anti, jen úcta k voličům… Superpolicajt Šlachta je tu pro všechny

A proč ne? Rozkrádání jé téma, na které se dají lovit voliči. A v Přísaze to vědí. V policejně založeném uskupení se sešly ty z nejfunkčnějších lidských pudů, jaké by si bojovník proti korupci a státním strukturám mohl přát…

…protože: „Za Přísahou stojí pět tisíc dobrovolníků,“ jak v nedělní Partii na TV Prima/CNN News konstatoval Robert Šlachta. Bývalý elitní policista a šéf strany, která je považována za černého koně nadcházejících voleb.

Viděno byznysově-politicky, není to špatný nápad. Má vcelku slušnou šanci hrát „kingmakera“, tedy rozhodující malou stranu, která dodá vládě křehkou většinu. Ať už to bude vláda jakákoliv.

Robert Šlachta proto vsází na jistotu prověřeného. Je to jakási kombinace babišovské mantry protikorupčního tažení a pirátského antisystémového „pusťte nás na ně“. Neboli proti všem. „Proti těm stávajícím stranám nemáme ani korunu ze státního rozpočtu,“ jak se v Partii dušoval šéf Přísahy. A že nedávno připustil, že by straně vlastně ke spokojenosti stačil příspěvek za volby? To už je přeci dávno.

Obě politické polohy – protikorupční i antisystémová – jsou sice už dost proleželé, ale na těch několik potřebných procent to může stačit. „Jdeme zastavit rozkrádání této země,“ láká voliče Robert Šlachta. A nutno říct, že šikovně.

Projekt je ostatně dobře vymyšlen a nastaven. Od podpory ze strany Andreje Babiše – jakkoliv šéf Přísahy jakoukoliv spojitost odmítá – přes pečlivě kalibrované zacílení na vhodnou voličskou skupinu, uspokojení poptávky po něčem „novém“ až po výjezdové aktivity Roberta Šlachty. A jeho jisté charisma, i to je třeba zmínit.

Se kterým dokáže odrážet i dotazy ohledně svého politického projektu. Jako třeba v neděli na Primě: „My jsme naprosto transparentně financovaní.“ A když následuje snaha jít ještě hlouběji, nasadí neprůstřelnou tvář politické nevinnosti: „Jestli za námi někdo stojí, to vůbec nechápu, kdo by to měl být.“

A hlavně: „Žádné anti.“ Tedy vlastně pozitivní projekt.

Přísaha v průzkumech osciluje kolem pěti procent a je dost možné, že hranici pro vstup do sněmovny může překonat. A co bude dál?

Sám Robert Šlachta v otázkách na povolební vývoj nešetří pokorou… a ambivalencí: „Ty příkopy jsou tak hluboko vykopané, tak jsem zvědav, co se bude dít po 9. říjnu,“ komentoval v nedělní Partii rozjitřenou předvolební atmosféru. Nutno dodat, že zvědav není jen on.

A stejně tak není jediný, kdo udržuje voličstvo v jistotě nejistoty. Viz například slova dalšího z účastníků televizní debaty, moravskoslezského hejtmana za ANO Ivo Vondráka: „Jak bude probíhat koaliční vyjednávání po volbách, to se samozřejmě uvidí. Uvidíme, jak to rozdají voliči. A je to samozřejmě na tom, jak kdo bude ochotný spolupracovat.“

Tak uvidíme.