Zvolený prezident Petr Pavel v Partii CNN Prima News. (29.1.2023)

Zvolený prezident Petr Pavel v Partii CNN Prima News. (29.1.2023) Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Zvolený prezident Petr Pavel v Partii CNN Prima News. (29.1.2023)
Zvolený prezident Petr Pavel v Partii CNN Prima News. (29.1.2023)
Zvolený prezident Petr Pavel v Partii CNN Prima News. (29.1.2023)
Zvolený prezident Petr Pavel v Partii CNN Prima NEWS. (29.1.2023)
Zvolený prezident Petr Pavel v Partii CNN Prima News. (29.1.2023)
6
Fotogalerie

Petr Pešek: Nový prezidentský styl. Generál Pavel nabízí vstřícnost a komunikaci, ale vše má své limity

Změna, která zanedlouho proběhne na Pražském hradě, není jen osobnostní. Tedy, že místo politického matadora Miloše Zemana převezme žezlo hlavy státu penzionový generál Petr Pavel. Neboli člověk, pro nějž je politická aréna vlastně novým prostředím. Jak potvrdil v nedělní Partii na CNN Prima News, chce do prezidentské funkce přinést i nový styl.

Jedním z nejčastěji opakovaných slov je „komunikace“. Anebo prostě hledání kompromisů. „Jsme tady proto, abychom mírnili vášně, abychom hledali řešení,“ prohlásil třeba s ohledem na vyhrocenou předvolební kampaň. A podobně to vidí do budoucna. Zahraniční politika „by měla být koordinovaná“, směrem k politickým odpůrcům chce „zvládat a komunikovat“. A k příznivcům svého prezidentského oponenta vyslal i zřetelné smířlivé gesto: „Nevnímám voliče, kteří v druhém kole neuspěli, jako ty, co prohráli. Prohrávají kandidáti.“

Ani on se ale nedokáže ubránit pocitu jisté predispozice. Nebo zjednodušeně řečeno, pocitu, že prostě vyhrát měl on a v podobném duchu mělo reagovat i okolí. Zřetelné to bylo například v části debaty, která se týkala přítomnosti, pro mnohé překvapivé, slovenské prezidentky Zuzany Čaputové na generálově oslavném mítinku v pražském Foru Karlín. „Počítala i s tím, že to dopadnout nemusí,“ reagoval v Partii nejdřív na otázku, nakolik byla její přítomnost očekávatelná. A kdyby to „nedopadlo“ a vyhrál by Andrej Babiš, přijela by pogratulovat i jemu? „Nepředpokládám,“ připustil Petr Pavel. Za jiných okolností by to zavánělo mezinárodně-diplomatickým faux pas, ale doba je holt jiná.

Nový prezident kromě selektivní pokory nabízí i tu skutečnou. Třeba oceněním svého kandidátského týmu, a to včetně jistého problematického elementu: „Kromě toho pocitu uspokojení ze završení práce celého týmu za minimálně posledního půl roku jsem začal v mnohem větší míře cítit i to břímě odpovědnosti, které tím na mě padá.“ A s pokorou bere i očekávání, která do něj lidé vkládají.

Komunikovat chce i s Andrejem Babišem, s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem ještě nemluvil, ale třeba i na to brzy dojde. A mezi své primární zahraničně-politické komunikační aktivity považuje hovory s ukrajinským prezidentem a tchajwanskou prezidentkou.

Neboli, prezidentská změna nastala. A teď už jen, kam nás dovede…