Debata prezidentských kandidátů Petra Pavla a Andreje Babiše na Nově, (26.01.2023).

Debata prezidentských kandidátů Petra Pavla a Andreje Babiše na Nově, (26.01.2023). Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Debata prezidentských kandidátů Petra Pavla a Andreje Babiše na Nově, (26.01.2023).
Andrej Babiš s manželkou Monikou před debatou na Nově, (26.01.2023).
Andrej Babiš s manželkou Monikou před debatou na Nově, (26.01.2023).
Kandidát na prezidenta Petr Pavel s manželkou Evou.
Kandidát na prezidenta Petr Pavel s manželkou Evou.
8
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Nestrašte naše matky, ženy a děti válkou. A bojujte za mír

Poslední předvolební debata na TV Nova opět nebyla vyvrcholením předvolební prezidentské kampaně, podobně jako nebyla před prvním kolem. Ukazuje se, že večer před prvním volebním dnem je už rozhodnuto, takže větší vliv měly konkurenční televize. V téhle debatě navíc nikdo nevyhrál, ani neprohrál a pro diváky bylo nejtěžší udržet pozornost. Nakonec nejzajímavější byla vystoupení manželek obou kandidátů.

Současně se ukazuje jedna věc. Televizní volební duel vznikl ve Spojených státech, takže nemá smysl nic nového vymýšlet a složitě konstruovat formát pořadu. To se týká TV Nova, ale i veřejnoprávní České televize. Není nic jednoduššího než vzít americký model, mírně ho upravit a použít.

Poprvé se o to v Česku v roce 2006 pokusili tehdejší kandidáti na premiéra (Paroubek, Topolánek). Předcházely tomu rámcové dohody o pravidlech debat s manažery televizí , které sepsali právníci obou stran. Přičemž předlohy si přeložili z angličtiny. Pak nikdo nemůže zpochybňovat debatu, a pokud se moderátor drží pravidel, je to i divácky atraktivní. Dramaturgové českých pořadů spíš připomínají  naše kuchaře, kteří, slovy Pohlreicha, dávají do vaření příliš fantazie, aniž by ctili základní řemeslné postupy.

V samotné debatě Andrej Babiš použil dva bravurní triky. Zřejmě legendární se stane jeho několikrát opakovaný výrok „nestresujte naše ženy, matky a děti,“ na téma válka a mobilizace. To mu ovšem nevadilo, aby v jiné větě začal nahlas uvažovat o mobilizaci svého nejmladšího syna ze školy přímo do války, čímž udělal svou představu o třetí světové válce uvěřitelnou a vystresoval některé „naše ženy, matky a děti,“ na nejvyšší možnou míru.

Druhým Babišovým heslem bylo slovo mír ve všech variantách, odstínech a nuancích. Obrovsky v tu chvíli připomínal někdejšího sovětského ministra zahraničí Andreje Gromyka, který měl většinu svých prohlášení postavenou na slově mír ve všech pádech.

Debata na TV Nova se opět odehrávala převážně na tématech, které nemá hlava státu ve své kompetenci. Několikrát tak kolem Petra Pavla zaklapla past. To například, když Andrej Babiš napadl za nějaký krok Fialovu vládu. V tu chvíli Pavel byl v kleštích, protože kdyby s Babišem polemizoval, tak by se stavěl do pozice podporovatele vlády, kdyby s ním souhlasil, zase do kritika. V obou případech to bylo mimo mísu.

První opravdu zajímavý spor se odehrál okolo inflace, kterou může prezident ovlivnit svou personální volbou do bankovní rady České národní banky. Ani tam však nešlo s Babišem polemizovat. Přestože má v čele ČNB svého člověka, bývalého poradce Aleše Michla, vypadalo to, že s ničím, co dělá ČNB, nesouhlasí. Polemizovat s ním by znamenalo složitě vysvětlit jeho vazby na členy bankovní rady, na což není v podobné debatě prostor. Navzdory tomu generál Pavel obstál.

Jestli celá debata měla vytvořit nějakou představu o obou kandidátech, pak výsledkem je zhruba toto. Andrej Babiš chce pojmout prezidentskou funkci jako stínového premiéra svého druhu, kdy bude „radit ministrům zdarma a rád,“ jak sám řekl. Petr Pavel naopak zdůraznil užší výkon hlavy státu jako strážce ústavy a sjednocovatele společnosti.

Vzhledem k předvolební atmosféře a voličské mobilizaci je však rozhodnuto. Čtvrteční duel na TV Nova maximálně upevnil přesvědčení obou voličských skupin.