Prezidentské volby 2023 v Praze (13. 1. 2023)

Prezidentské volby 2023 v Praze (13. 1. 2023) Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Volební štáb Petra Pavla
Štáb Danuše Nerudové
Štáb Danuše Nerudové
Štáb Danuše Nerudové
Petr Pavel se před vyhlášením výsledků proletěl v letadle
37
Fotogalerie

V prvním kole prezidentské volby vyhrál Pavel před Babišem. Sledujte v online glosáři

Ve 14:00 se uzavřely volební místnosti a komisaři začnou sčítat odevzdané hlasy pro některého z osmi kandidátů. Jsou jimi předseda ANO a expremiér Andrej Babiš, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, bývalí rektoři Danuše Nerudová a Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů a podnikatel Karel Diviš. Odborářský předák Josef Středula v pondělí z voleb odstoupil. Sčítání hlasů sledujte v našem online glosáři.

Online přenos

Online přenos

Petr Sokol
Petr Sokol
14. ledna 2023 · 16:11

VOLEBNÍ MAPA: VŠE PŘI STARÉM

Volební výsledky jsou turbulentní, ale potvrzují, že se paradoxně vlastně nic nezměnilo. Rozdělení na Česko A a Česko B je stejně intenzivní jako ve sněmovních volbách v roce 2021.

Dokazuje to i aktuální volební mapa, kdy Petr Pavel vede v severojižním pásu okresů od Jablonce a Trutnova na severu přes Hradec Králové, Prahu a její okolí, až po České Budějovice na jihu. Všude jinde kromě Brna-města a Plzně-města, vede Andrej Babiš. Mapa tedy kopíruje rozdělení česka na pravicobější a levicovější, jak ukazuje snad ve všech volbách od roku 1996.

 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
14. ledna 2023 · 15:59

NERUDOVÁ: DEMOKRATICKÝ VÍTĚZ JE PAVEL

Danuše Nerudová promluvila ke svým příznivcům. Vyjádřila radost z aktivizace mladých lidí. Andreje Babiše označila jako zlo, které je třeba porazit. Ještě dnes se setká s Petrem Pavlem a probere s ním, jak mu může pomoct. Pavel je dle ní demokratický vítěz prvního kola.

Volební štáb Danuše Nerudové
Volební štáb Danuše Nerudové
Lenka Matoušková
Lenka Matoušková
14. ledna 2023 · 15:54

UVIDÍME DÁL BABIŠOVU TALK SHOW?

Richard Brabec věří, že Andrej Babiš může ještě dosáhnout 40 procent. Petra Pavla vidí jako těžkého soupeře. Ve štábu hnutí ANO se už zaplnila i restaurace pro politiky, před čtvrtou přichází Patrik Nacher, je tu i Jana Vildumetzová. Aleš Juchelka je připraven oprášit svou talk show i pro druhé kolo.

Martin Bryś
Martin Bryś
14. ledna 2023 · 15:54

CO BUDE STÁT PODPORA DANUŠE NERUDOVÉ?

Danuše Nerudová do druhého kola prezidentské volby nepostoupí. Svůj neúspěch ve volbách vzala se ctí a formálně se s ním smířila na tiskové konferenci. Dosud bylo dobrým zvykem neúspěšných kandidátů při této přiležitosti deklarovat podporu pro druhé kolo. Danuše Nerudová ovšem případnou podporu vyjádří až potom, co se s Petrem Pavlem setká osobně. Zbývá otázka, co bude podmínkou její podpory?

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. ledna 2023 · 15:38

VYROVNANÝ SOUBOJ V DRUHÉM KOLE

Podpora Andreje Babiš je už v prvním kole zjevně vyšší, než jakou mu přisuzovaly průzkumy. Vidina bezpečné převahy Pavla nad Babišem v kole druhém se tak rozplývá. Česko pravděpodobně čeká těsný souboj ve stylu Zeman-Drahoš.

Martin Bryś
Martin Bryś
14. ledna 2023 · 15:26

VÝJIMEČNÁ PODPORA PETRA PAVLA

I přes dosavadní vedení Andreje Babiše si druhý kandidát v pořadí Petr Pavel užívá silné podpory voličů. Alespoň v porovnání s minulými volbami. V roce 2018 postupoval z prvního kola Jiří Drahoš s 26,6% hlasů. V roce 2013 postupoval Karel Schwarzenberg s 23,4% hlasů.

Petr Sokol
Petr Sokol
14. ledna 2023 · 15:23

JSME NA CESTĚ K 35:35?

Rozdíl mezi Babišem a Pavlem se pomalu snižuje. Po sečtení dvoutřetin hlasů je to 37,5 pro AB a 33 % pro PP.

Přijdou jeeště největší města, takže to teď papírově vypadá na celkový výsledek zhruba 35 ku 35. Možná nás tedy čeká infarktový závěr o to, kdo bude vítězem prvního kola.

Pro druhé kolo zatím asi vše otevřené. 

Lenka Matoušková
Lenka Matoušková
14. ledna 2023 · 15:14

U BABIŠE STÁLE KLID

Do štábu Andreje Babiše dorazili první podporovatelé z hnutí ANO - poslanec a moderátor Babišovy volební roadshow Aleš Juchelka a místopředseda hnutí Richard Brabec. Nejdřív to vypadalo, že budou situaci mapovat z „bezpečí” balkonu uzavřené restaurace, teď ale oba přišli dolů mezi novináře.

Video placeholde
Lenka Matoušková ve štábu Andreje Babiše
Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. ledna 2023 · 15:04

ČEKÁ SE NA PRAHU

V hlavním městě zatím není sečteno ani deset procent hlasů, Petr Pavel zde zatím vede před Andrejem Babišem o více než dvojnásobek. Právě ve velkých městech bude Pavel Babišův dosavadní celostátní náskok zřejmě výrazně stahovat.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
14. ledna 2023 · 15:03

OKAMUROVCI PRO BABIŠE

Před volbami bylo téma, jestli si Andrej Babiš získá pro druhé kolo i voliče SPD. Nakonec hodně z nich získal už pro první kolo, Jaroslav Bašta totiž zatím propadá a nemá ani 5 %

Petr Sokol
Petr Sokol
14. ledna 2023 · 15:03

PRVNÍ PORAŽENÝ: TOMIO OKAMURA

Po sečetení 15 %, což jsou téměř výhradně nejmenší okrsky v menších obcích, je jasná jedna věc. Prvním opravdovým poraženým těchto voleb je Jaroslav Bašta, tedy vlastně Tomio Okamura. V malých obcích, kde by měla být hlavní volební základna SPD, bere Bašta jen pod 5 procent. Bašta tedy nebude černým koněm voleb, protože velká část jeho voličů utekla k Babišovi již v prvním kole.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
14. ledna 2023 · 14:58

BARTOŠŮV / DANUŠIN EFEKT

Vypadá to, že Danuši Nerudové se stalo něco podobného jako předloni Pirátům a Starostům. Jeden čas byla favoritkou, nakonec po nepovedeném finále kampaně nejspíš skončí s odstupem na třetí pozici. Budou tomuhle politologové říkat Bartošův efekt? Nebo Danušin efekt?

Jana Bendová
Jana Bendová
14. ledna 2023 · 14:57

JEHO VÝSOST PAN VELKORYSÝ

Daniel Köppl z marketingového týmu ANO v televizi objasnil, proč Andrej Babiš nechodil do kandidátských debat. K otřepané frázi „Babiše a jeho názory každý zná“ připojil i druhou, méně opakovanou část „chtěl dát prostor i dalším kandidátům, aby se představili“. Tak to je celý Babiš, úplně ho v tom poznáváme.

Filip Horáček
Filip Horáček
14. ledna 2023 · 14:55

V ETIOPII VYHRÁL PAVEL

V etiopské Addis Abebě dorazilo k urně 12 českých voličů. Osm z nich dalo hlas Petru Pavlovi. 

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. ledna 2023 · 14:47

TAKŽE PAVEL VERSUS BABIŠ? 

Je sečteno téměř patnáct procent hlasů a třetí Danuše Nerudová hluboce zaostává za druhým Petrem Pavlem. Marketing ve stylu “česká Čaputová” patrně nezabral. 

Petr Pešek
Petr Pešek
14. ledna 2023 · 14:41

BABIŠ V ČELE

První výsledky jsou takové, jaké jsma asi čekali. Andrej Babiš má značnou podporu, hlavně mimo vellká města. Počkejme ale na další sčítání.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. ledna 2023 · 14:27

GENERÁL NA ŠTÁBU

Do Opero bussines hubu v centru Prahy dorazil za potlesku svého týmu Petr Pavel. K médiím promluví kolem půl čtvrté.

Jana Bendová
Jana Bendová
14. ledna 2023 · 14:15

DVA TÝDNY NERVOVÁNÍ

Kdekdo teď opakuje, že volby jsou svátkem demokracie a jak si to užívá. Ale všeho slavení a užívání s mírou, jak se říkává. Kdyby bylo druhé kolo (tedy pokud někdo nevyhraje už v kole prvním) nikoli za dva týdny, ale už za týden, bylo by to vhodnější. Přinejmenším pro nervy voličů a peněženky kandidátů.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. ledna 2023 · 14:04

KDE SE VYLIJE ROKYTKA? 

Zatímco komentátoři, zpravodajci a analytici žhaví spoje, připraveni komentovat, analyzovat a informovat o každém procentu hlasů, gurmány politického bizáru zajímá jediné: v kterém volebním štábu zasedne k hodokvasu Mistr Milan Rokytka, hlavní postava nezapomenutelné alkoholové performance z finále prezidentských voleb v roce 2018?

Oliver Adámek
Oliver Adámek
14. ledna 2023 · 14:02

ZÁZRAKY SE DĚJÍ

Koordinátorky před chvílí promluvily k dobrovolníkům, ti mají samostatnou část sálu a Nerudová je má za pár minut přijít pozdravit. “Zázraky se dějí,” říkají úplně na konci. Postup do druhého kola by už u Nerudové skutečně působil jako zázrak. Na druhou stranu, v době vyhlášení její kandidatury jako zázrak působilo i 10 %.”

Video placeholde
Danuše Nerudová přichází do svého volebního štábu