Kandidáti na prezidenta: Nerudová, Babiš, Pavel

Kandidáti na prezidenta: Nerudová, Babiš, Pavel Zdroj: Facebook.com; reflex.cz

Vsaď si a pak běž zvolit svého prezidenta aneb Volba prezidenta pobláznila národ, ale i sázkaře

Již tento pátek ve 14 hodin se otevřou volební místnosti a začne první kolo historicky třetí přímé volby prezidenta České republiky. O stolec na Pražském hradě se nakonec bude pokoušet jen osm uchazečů. Zatímco z této osmičky nakonec zvítězí jen jeden, mezi Čechy vítězi mohou být a nejspíš i budou stovky či tisíce lidí. Tito „šťastlivci“ si totiž na výsledek voleb vsadili nebo ještě v posledních hodinách před volbami vsadí a správně tipnou vítěze nebo speciální sázku (například kolik % hlasů získá dotyčný kandidát). Podle vyjádření sázkových kanceláří volba nového prezidenta celkově roztočí mnoho stovek milionů korun.

V České republice už dávno neplatí, že u sázkových kanceláří se sází jen na hokej, fotbal či v zimě na lyžování. Sází se (a to i v nemalých částkách) na společenské či politické události nebo různé zábavní či dovednostní soutěže. A asi nejvýznamnější událostí tohoto nesportovního ranku jsou nyní volby příští hlavy našeho státu. Ve chvíli, kdy píšu tento text (úterý odpoledne), je podle vyjádření sázkových kanceláří na nového prezidenta už nasázeno hodně přes 100 milionů korun a v následujících dnech či mezi prvním a druhým kolem tato suma ještě značně naroste. Jen pro doplnění a názornost: v roce 2018 Češi na prezidentské volby vsadili dohromady 285 milionů korun.

Je tedy patrné, že volba nového prezidenta či prezidentky nenechává velkou část národa v klidu. Zatímco na webech a sociálních sítích se vedou plamenné diskuse plné nadávek či adorací už dlouhé měsíce, sázet na nového prezidenta je možno jen několik málo týdnů. A zatímco u klávesnice každý může klapat, co hrdlo ráčí, u sázek jde o peníze. Někdy i nemalé. A pochopitelně o nemalé výhry, ale i prohry.

Z posledních průzkumů je patrné, že se šance na úspěch proměňovaly a proměňují. Jistě, je tu jakási trojice favoritů a pak jsou ti ostatní. Ale stále je dobré mít na paměti, že se jedná o průzkumy, a ty se mohou mýlit. V České republice by to nebylo poprvé ani naposledy. Ostatně před deseti lety průzkumy považovaly za vítěze volby Jana Fischera, který se nakonec nedostal ani do druhého kola.

Zajímavé je to však sledovat i z pohledu sázkaře. Na každého uchazeče byl na samém začátku vypsán určitý kurz, který na základě průzkumů veřejného mínění zohledňoval jeho šance na zvolení. Tento kurz by stanoven jen a pouze na základě pravděpodobnosti, ale nikoliv skutečnosti. Musíme brát v potaz, že průzkumy veřejného mínění se dělají na titěrných vzorcích voličů. S takto vypsanými kurzy začíná „předvolební realita“ a především sázkaři pracovat. Pokud ti vidí, že se někomu nepodařila debata nebo udělal nějaký kiks, logicky podpoří někoho jiného a tomu klesne kurz. Podobné je to i s Andrejem Babišem. Toho nepravomocně soud zprostil obžaloby, jeho příznivci zajásali, už ho viděli na Hradě, a tudíž rázem jeho kurz citelně klesal, zatímco u Danuše Nerudové vzrostl.

Pohyb kurzů u sázek ovlivňuje množství vsazených peněz na dotyčného kandidáta. Pokud na někoho rostou vklady, jeho kurz klesá a obráceně. Sázkové kanceláře se tímto posunem kurzů brání, aby v případě zvolení hodně preferovaného kandidáta neprodělaly kalhoty. Ale může se stát, že za poklesem kurzu u jednoho kandidáta stojí extrémně vysoké sázky několika málo jednotlivců či omezené skupiny lidi. Vzniklý dojem, že dotyčný je favorit, může být tedy i mylný. Navíc není vyloučeno, že může jít o spekulativní investici někoho, kdo dotyčného kandidáta ani volit nebude, ale chce to jen risknout.

Ve volbě má každý jeden hlas, zatímco při sázení může na svého kandidáta dát i milion korun. Do sázení se podle všeho zapojily desítky tisíc lidí, zatímco k urnám může dorazit 5 až 6 milionů lidí. Bude proto zajímavé v sobotu odpoledne sledovat, jak se vyvíjí sčítání reálných hlasů. Už v minulosti se mnohokrát stalo, že se spálily průzkumy veřejného mínění i sázkaři, kteří dávali nemalé sumy na favority, ale jen ty podle vypsaných kurzů.