Video placeholde

Drahé energie nebo digitální diktatura. Co je podle kandidátů na prezidenta největší problém ČR?

Rozdělená společnost, drahé energie, zhoršená bezpečnostní situace nebo vysoká inflace. Názory na to, co je v současnosti největší problém České republiky, se různí. Jestli v tom mají jasno kandidáti na prezidenta, se dozvíte ve videu.

Jaké má prezidentský kandidát názory na přijetí eura nebo manželství stejnopohlavních párů, nám může něco napovědět o jeho osobnostních rysech, ale z hlediska výkonu funkce je jeho názor na většinu politických a společenských otázek zcela irelevantní. Jistě lze namítnout, že prezident z titulu své funkce a prestiže, která se s ní pojí, má moc otevírat společenskou debatu nad různými tématy. Ale to je tak všechno.

Mnohem důležitější než názory na dílčí otázky je u prezidenta schopnost uvažovat v kontextu své funkce nad tím, co bylo před ním a co bude po něm. Nenechat se ovládnout pocitem velké moci, jenž jak bylo vidět u řady dosavadních prezidentů, s delším pobytem na Pražském hradě, pohltí i sebeuvážlivější osobnost. Kontinuita, smířlivost a reprezentativní vystupování. To jsou podle nás základní atributy dobrého prezidenta.

V Reflexu jsme se rozhodli na to jít jinak než v ostatních médiích. Chtěli jsme zjistit, nakolik kandidáti na prezidenta znají své skutečné místo, tedy nakolik se orientují v pravomocích, které jim určuje ústava. Zajímalo nás, jak dobře znají českou historii, jestli vědí, kudy vedla tradice naší státnosti a vůči jaké historické perspektivě mají zodpovědnost. A v neposlední řadě jsme chtěli zjistit, jaké postoje zastávají k zásadním hodnotovým otázkám, nad nimiž je naše společnost rozdělená ne jedno dvě volební období, ale celé generace.