Video placeholde

Zeman ohrožoval republiku, lidé díky němu čtou ústavu. Průzkumy nerozhodují volby, říká Fischer

O Pražský hrad letos podruhé zabojuje také senátor a bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. Jako prezident by chtěl mimo jiné otevřít diskuzi o zdanění investičních bytů: „Vyšší daň může být od páté nemovitosti, nebo třeba čtvrté či sedmé, to už je věc společenské diskuze, kterou ale teď nevidím,“ říká Fischer v rozhovoru ze série Prezident X.

Jako svou hlavní kvalitu vidí politické zkušenosti, které získal během posledních let v parlamentu. „Já mám co nabídnout, na rozdíl od některých favoritů,“ říká senátor. Mluví také o volebních průzkumech, dle kterých zatím není mezi favority. Výzvy k odstoupení však považuje za ohrožení demokratické soutěže. „Ve volbách rozhodují voliči, a volič je pro mě suverén,“ dodává Fischer k tématu.

Česku dle Fischera také škodí očekávání, že stát bude poskytovat kvalitní služby za neadekvátně nízké daně. V jakých oblastech by Fischer hledal prostředky do státního rozpočtu? A proč by chtěl prezidentskou kancelář přesunout z Pražského hradu? Odpovědi nabízí v rozhovoru v úvodu článku.