Video placeholde
Řád a klid na Moravě. Kampaň Petra Pavla dostála volebnímu heslu, byla bez odpůrců, ale i s váhajícími voliči
Řád a klid na Moravě. Kampaň Petra Pavla dostála volebnímu heslu, byla bez odpůrců, ale i s váhajícími voliči
Řád a klid na Moravě. Kampaň Petra Pavla dostála volebnímu heslu, byla bez odpůrců, ale i s váhajícími voliči
Řád a klid na Moravě. Kampaň Petra Pavla dostála volebnímu heslu, byla bez odpůrců, ale i s váhajícími voliči
Řád a klid na Moravě. Kampaň Petra Pavla dostála volebnímu heslu, byla bez odpůrců, ale i s váhajícími voliči
14
Fotogalerie

Řád a klid na Moravě. Kampaň Petra Pavla dostála volebnímu heslu, byla bez odpůrců, ale i s váhajícími voliči

Beseda s lidmi, rozlévání punče na náměstí a exkurze do výrobní firmy. S osvědčeným trojbojem kontaktních kampaní vyrazil měsíc před prvním kolem prezidentských voleb Petr Pavel na Moravu. Drama se v Židlochovicích ani Brně nekonalo. Generál se potkal hlavně s příznivci, ale i s nerozhodnutými voliči.

Židlochovice, půl hodiny před začátkem ohlášené debaty. Ve všední den dopoledne, navíc v mrazivém počasí je tu ticho a klid. Zatím i v sále místního komunitního centra, kde se má Petr Pavel potkat s občany. Město v pásu vinařských obcí jižní Moravy se pravidelně umisťuje na vysokých příčkách žebříčků míst s nejlepší kvalitou života. V první prezidentské volbě tu nejvíc hlasů získal Miloš Zeman, ve druhé Jiří Drahoš. Petra Pavla do města v rámci kampaně pozval místní starosta.

Patnáct minut před startem už začínají přicházet první skupinky lidí. Jako prvního v sále potkáváme Františka Rajlicha. Petra Pavla bude volit, rozhodl se prý už dávno. „Přišel jsem pana generála podpořit, nevím, jestli budu mít odvahu se přímo na něco zeptat, ale zajímá mě, co bude říkat, budu to sledovat. Určitě ho budu volit. Jen kdyby v prvním kole neuspěl, podpořil bych Danuši Nerudovou,“ popisuje svůj pohled.  Opodál potkáváme trojici žen, které nemají úplně jasno. „Já ještě nevím, jestli ho budu volit. Určitě ale nechci volit Nerudovou, za mě to bude chlap,“ popisuje jedna z nich. Vedle sedící paní Jana je sdílnější.  Rozhoduje se mezi rivaly Pavlem a Babišem. „Jsou mi sympatičtí oba. Já se nerozhoduju podle toho, kde se co píše nebo říká v televizi. Chci si udělat na každého vlastní názor. Jsem zvědavá, jak bude pan generál mluvit. Jestli vůbec něco řekne, on moc nemluví,“ říká paní Jana. Dál potkáváme vesměs jeho příznivce nebo nerozhodnuté. V tomto sále se generál odpůrců s transparenty rozhodně bát nemusí. Ptáme se i na Pavlovu službu za totality a členství ve straně, nikomu z oslovených nevadí.

Petr Pavel přichází na minutu přesně. Bez moderátora, této role se ujal pan starosta.  Od něj na úvod přicházejí klasické otázky lichotící kandidátovi, shrnují se životní úspěchy, trochu se rýpne do rivalů Nerudové, Babiše i prezidenta Zemana. Publikum zpočátku není v dotazech moc aktivní, postupně ale dojde na podrobnější věcnou diskuzi. Místní se neptají na aktuální politickou situaci ani ekonomickou či energetickou krizi. Ale zajímají se o generálovy životní hodnoty, jak bude vyjednávat s politiky či jak po Zemanovi promění tým prezidentské kanceláře. Tady poprvé Petr Pavel řekne, že v případě svého nepostupu možná nepodpoří Danuši Nerudovou v druhém kole.  Dlouho se debatuje o zahraniční politice, lidi zajímá Pavlův pohled na Rusko a válku na Ukrajině. Padne i dotaz na problém šíření dezinformací ve virtuálním světě. V publiku převažují mladší ročníky, ale nechybí ani senioři. Přišla například i skupina studentů místního gymnázia, zájemce o debatu škola uvolnila z výuky.

Atmosféru debaty snad nejlépe vystihují slova z Pavlova volebního hesla, vše mělo jakýsi řád a klid. Petr Pavel evidentně nechce styl kampaně nijak měnit, dál sází na věcný projev bez přehnaných emocí. I tady ale po skončení besedy za velkého potlesku došlo na selfíčka a neformální hovory. A fotí se i paní Jana, se kterou jsme před debatou mluvili. Nad Andrejem Babišem u ní svým výstupem Petr Pavel ale ještě definitivně nevyhrál. „Pan generál mluvil dobře, je to fešák, ale ještě rozhodnutá nejsem. Chci se ještě někde potkat s panem Babišem. Pokud to nevyjde, budu sledovat, jak budou mluvit v televizních debatách, a pak se rozhodnu,“ popisuje paní Jana.

V Židlochovicích ještě starosta pozve štáb na rychlou pizzu a jede se do Brna. Tam má Petr Pavel rozlévat punč v neziskovém adventním stánku, jehož výtěžek jde na charitu. Záslužná akce je ovšem dost poznamenaná tím, že stánek stojí spíš v odlehlejší části brněnských vánočních trhů a v brzkém odpoledni tu prochází poměrně málo lidí. Na kandidátovu přítomnost nepoutá žádný transparent. Ve stánku ho tak běžní kolemjdoucí nemusejí vůbec objevit. Ti, kteří se s ním tady potkávají, přišli buď cíleně, nebo je nalákal nezvyklý hlouček kamer a foťáků. Petr Pavel si tady jistě mohl upevnit podporu u příznivců, stěží ale oslovit větší množství nových potenciálních voličů.

Ke stánku k němu chodí vesměs skalní voliči a ti, co váhají. Magda Hradilová se synem se u stánku zdrží déle, klade Petru Pavlovi otázky. Ani rozhovor ji ale zatím nepřesvědčil, rozhoduje se mezi Pavlem, Nerudovou a Fischerem. Prý se rozhodne až ve volební místnosti.

Od opatrného startu k velkému finále

Další zastávka je zase na pozvání.  Z trhů přejíždíme do brněnské vývojářské firmy hardwarových produktů. Kromě exkurze nesmí chybět zapojení kandidáta do výroby. Petr Pavel skládá elektrotechnické součástky. Následuje debata se zaměstnanci. Majitel popisuje, že generála podporuje dlouhodobě, ale že také zval Danuši Nerudovou, která odmítla. Je zřejmé, že mezi přítomnými zaměstnanci se velká část rozhoduje právě mezi těmito dvěma kandidáty. Potvrzují nám to i rozhovory. V této debatě je oproti dopoledni Petr Pavel výrazně uvolněnější, lidé se hodně ptají, vše je méně formální, v podstatě na stojáka. Řada témat se opakovala z dopoledne, lidi zajímalo, jaký chce být Pavel prezident, jak bude jednat s vládou. O své službě bývalému režimu mluvil sám od sebe a jen chvíli, v podstatě zopakoval řečené postoje. Lidi tady ale zajímaly už konkrétnější věci, hodně se mluvilo o tématech, které by chtěl Pavel jako prezident otevírat, třeba o dlouhodobých reformách, například ve školství. Padl také dotaz na oznámení spolupracovníků, které by si s sebou Pavel v případě vítězství vzal na Hrad. Jejich jména prý generál řekne ideálně ještě do Vánoc, nejpozději do konce roku.

Celkově se i tady snažil Petr Pavel působit hlavně jako kandidát, který si na nic nehraje, chce s lidmi komunikovat a být víc v podhradí než na Hradě. I když zmínka o tom, že bude klidně jezdit tramvají, byla spíš úsměvná. Debatovat s ním přišla sice jen malá část zaměstnanců, většina ale setkání hodnotila pozitivně.

 „Já to mám pořád padesát na padesát mezi generálem a Nerudovou,“ popisuje po debatě jeden ze zaměstnanců. Kolega vedle je víc pro Pavla. „Nám došlo oznámení, že sem přijede a kdo chce, může si ho přijít poslechnout. Jsem rád, že jsme ho mohli takhle osobně potkat. Sledoval jsem hodně i tu neverbální komunikaci, jsem rozhodnutý na devadesát procent. Pokud by udělal generál nějaký velký přešlap, tak by to byla Danuše Nerudová, ale spíš jako krizová možnost. Jiné kandidáty vůbec nezvažuji,“ říká. I tady se v debatě Petr Pavel vůči Danuši Nerudové vymezil, respektive připustil, že si není jistý, že ji ve druhém kole podpoří.

Jihomoravskou návštěvu završil Petr Pavel velkou debatou s občany v sále Besedního domu. Kapacitu 500 míst lidé zaplnili zhruba z osmdesáti procent. Celý večer se streamoval i na jeho Facebooku, takže diskuze dostala i svou virtuální podobu. Ptát se mohli ale jen lidé v sále. Hned na začátku se večer zkomplikoval náhlou výměnou moderátora. Avizovaný Vladimír Polívka nemohl kvůli nemoci. Tým ale rychle sehnal náhradu. Navzdory tomu, že se prvních patnáct minut řešily problémy s ozvučením, měla debata spád a lidé se mohli prezidentského kandidáta ptát téměř dvě hodiny. A došlo  i na pečení.  Petr Pavel sice řekl, že na rozdíl od ostatních kandidátů to u něj není a nebude součástí jeho kampaně, ale i on kousek ze své kuchyně poodhalil. Řekl, že má rád linecké, které dokonce i sám pekl. Nedodržením receptu ho ale zkazil tím, že přidal moc rumu. Pokud pro někoho hrají ve volbě roli kuchařské schopnosti kandidátů, může tento obraz favorizované trojky považovat za kompletní.

Ani tady nezaznívala kritika, sál tleskal a nepískal. Kolik nových voličů jihomoravská návštěva Petru Pavlovi přinese, je otázkou. Styl kampaně kvůli získání hlasů ale prý rozhodně měnit nehodlá. „Já si nedokážu představit, že bych se měl měnit jen proto, abych se v kampani vykreslil jinak. Bylo by to neautentické a lidi by mi to nevěřili,“ říká kandidát na prezidenta Petr Pavel. Moravský advent byl jeho posledním předvolebním výjezdem k lidem v tomto roce. V kampani bude pokračovat až v lednu.