Video placeholde

Okamura má dobré myšlenky, ale nenabízí řešení. Exekuční řád bych přetrhala, říká Denisa Rohanová

Mezi kandidáty na prezidenta všechny překvapilo jméno Denisy Rohanové. Aktivistka a předsedkyně České asociace povinných se zabývá pomocí lidem v exekuci, nedávná akce Milostivé léto jim dle Rohanové příliš nepomohla. „Lidi o exekucích neradi mluví a slyší, prezident by taková témata měl otevírat,“ říká v rozhovoru ze série Prezident X.

Rohanová nasbírala podpisy pro kandidaturu v období mezi loňskými parlamentními volbami a ustavující schůzí sněmovny. Získala je od tehdy dosluhujících poslanců, z nichž většina ve volbách nebyla znovu zvolena (například ministr Hamáček). „Sbírala jsem podpisy v době, kdy na tom byl Miloš Zeman velice špatně,“ mluví Rohanová otevřeně o tom, že si podpisy připravila pro situaci, kdy by se volby konaly dřív.

Co by podle Rohanové skutečně pomohlo lidem v exekuci a proč by nechtěla, aby čeští občané chodili bojovat na Ukrajinu? A jak se dívá na názory Tomia Okamury, za jehož hnutí dříve kandidovala v komunálních volbách? To se dozvíte v rozhovoru v úvodu článku.