Video placeholde

Marek Hilšer: Odstupovat nebudu, ve SPOLU jsou devadesátkové vlivy

Marek Hilšer letos opět kandiduje na prezidenta. Jak vnímá výzvy k odstoupení a proč je přesvědčen, že napodruhé může vyhrát? A proč je dle něj v pořádku, že si kvůli státním příspěvkům za mandát v senátu založil vlastní politickou stranu? „Je to férové, jiným senátorům jejich strany například platí kampaně právě z těchto peněz,“ říká Hilšer v rozhovoru v rámci série Prezident X.

Marek Hilšer kandidoval na prezidenta již v roce 2018, tehdy skončil překvapivě na pátém místě a získal přes 8 procent hlasů. Následně se dostal do senátu. Jeho kandidaturu mnozí označují za kampaň pro další senátní volby, spekuluje se o tom, že Hilšer odstoupí a podpoří jednoho z favoritů – Petra Pavla či Danuši Nerudovou. „Odstoupil bych jen v případě, že by do druhého kola mohli postoupit dva nedemokratičtí kandidáti,“ říká dále v rozhovoru.

Proč je Hilšer přesvědčený, že má být prezidentem? A jak jde dohromady jeho nadstranickost s tím, že je v senátu členem klubu hnutí STAN? Na to a mnoho dalšího odpovídá v rozhovoru v úvodu článku.