Video placeholde

Prstová přetahovaná nebo šachbox? Zvláštní sporty, o kterých jste možná neslyšeli

Lidské pokolení nikdy nepřestane přicházet na nové způsoby, jak se zabavit, jak navzájem jeden druhého přemoci, pokořit, zesměšnit anebo jak si jen tak pro zábavu zvednout adrenalin a protrhnout tím nudu dlouhého dne. Sport je k tomuto účelu výbornou kratochvílí, nicméně praktikovat stále stejné sporty pořád dokola také po čase omrzí. Z toho důvodu často vznikají nové sporty, a protože možnosti se vyčerpávají, musí člověk přicházet se stále větší kreativitou či kombinovat více již existujících sportů do jednoho. Ve videu výše najdete výběr těch sportů, k jejichž výmyslu bylo kreativity nepochybně zapotřebí. A některé z nich mají starší historii, než byste možná čekali.

#5 Člunové derby

Od roku 1981 se v okolí města Renmark v jižní Austrálii jezdí lodičkové závody Riverland Dinghy Derby. Závod držený přes 100 km v jedinečných říčních a potokových systémech australské stepi zahrnuje rychlé tempo, stříkající bláto a soupeření dvoučlenných týmů o první místo v prestižním klání.

#4 Sobí závody

Zkombinujte lyže a pár sobů uhánějících k cílové pásce a máte zaručený recept na úspěch. Na sobí závody sice v Česku asi nenarazíte, ale ve Skandinávii se jedná o kulturní tradici a běžnou věc. Ve Finsku se například pořádají sobí závody již od roku 1932. K úspěchu v závodech prý potřebujete silná stehna, nebát se sobů a splňovat vstupní váhovou podmínku, minimálně 60 kg.

#3 Šachbox

Zajímavý je i šachbox. Slovo vzniklo spojením překladu anglických slov Chess Boxing a sport kombinuje zápas v boxu s turnajem v rapid šachu. Oponenti se utkávají v 11 kolech, z nichž 6 je šachových a 5 boxových, mezi jednotlivými koly jsou minutové přestávky na odpočinek a promyšlení strategie vrhání pěstmi a tahání figurek. Vítězství v šachboxu lze dosáhnout knokautem, rozhodnutím rozhodčího, matem, vypršením časového limitu šachové partie nebo soupeřovou kapitulací.

#2 Nohejbal Foot Volley

Nohejbal samozřejmě v Česku tradici má a je dobře znám, brazilský nohejbal se ovšem hraje přes klasickou vysokou volejbalovou síť a vyžaduje tedy trochu jiný set dovedností. Tato odnož sportu vznikla v brazilském Riu v roce 1965, ale rozšířila se po celém světě. Týmy byly původně pětičlenné, ale počet hráčů postupem času klesal a ustálil se na dvou hráčích v týmu. Vzhledem k tomu, že sport zahrnuje vykopávání nohou vysoko do vzduchu, tak snížení počtu hráčů na hřišti se zdá jako rozumné rozhodnutí.

#1 Prstová přetahovaná

Pravidla k prstové přetahované, německy Fingerhakeln, znějí jasně: dva soupeři sedí na opačných stranách stolu a snaží se oponenta přetáhnout přes stůl na svou stranu. K tahání se používá jen jeden prst a kožené poutko. Krom palce si můžete zvolit, jaký prst chcete, ale upřímně, malíček by nebyl nejšťastnější volbou. Nejčastěji se tedy soupeří ukazováčky či prostředníčky. Oba soupeři mají za zády i svého „chytače“ neboli člověka, který je při pádu ze židle chytí v případě, že prst z poutka vyklouzne. Historický vznik tohoto extrémního sportu není přesně znán, údajně se touto metodou dříve řešily osobní spory v zemích kolem evropských Alp. Dnes se tradičně v Bavorsku a Rakousku pořádají oficiální turnaje v různých váhových a věkových skupinách. Pokud nenávidíte své prsty, doporučujeme tedy výlet na turnaj do německého Bavorska. Příroda je tam také krásná.