Tučňáci

Tučňáci Zdroj: Wikimedia.org / Ben Tubby

Filmaři zachránili tučňáky před jistou smrtí. Proč jde o kontroverzní rozhodnutí?

Filmový štáb BBC, který se podílí na produkci populární přírodovědné série Dynastie, zachránil před jistou smrtí desítky tučňáků, kteří v Antarktidě uvízli v rokli. Bez zásahu filmařů by zvířata téměř jistě uhynula. Slavný přírodovědec David Attenborough, pod jehož taktovkou dokumenty vznikají, se k akci vyjádřil souhlasně. Zdůraznil však, že se jedná o výjimečný případ. Proč je zákaz zasahování do života zvířat železným pravidlem přírodovědných dokumentaristů?

Naprostým tabu je pro přírodovědce například zasahování do přirozeného vývoje boje mezi zvířaty. Vědci ani dokumentaristé nikdy neovlivňují střet predátora a jeho oběti, jakkoliv brutální a pro člověka nepříjemná může situace být.

Jedním ze základních pravidel je nebýt překážkou mezi zvířetem a jeho přirozenou potravou. Dokumentarista Philip Hoare v debatě ohledně záchrany tučňáků vzpomenul na eticky velmi problematickou situaci, do které se dostal před několika lety na Srí Lance.

Loď, ze které štáb natáčel vorvaně obrovské, se dostala mezi skupinu vorvaňů a kosatek dravých. Stála tak v cestě kosatkám, pro které je lov vorvaňů, tuleňů ale také tučňáků přirozený. Ačkoliv bylo dokumentaristům jasné, že pokud odplují, část skupiny vorvaňů nebude mít šanci na přežití, rozhodli se jít přírodě z cesty.

V případě tučňáků se ale podle téměř všech oslovených přírodovědců jednalo o něco jiného. Skupinu ptáků do rokliny odvál silný vítr nebo sem z nějakého důvodu spadli. Svépomocí se následně nebyli schopni dostat zpět. Filmaři se proto rozhodli vybudovat za pomocí lopat úzkou rampu, po které by mohli tučňáci vylézt zpět.

Na videu je zachyceno, že k obrovské radosti štábu se tučňákům opravdu podařilo dostat se do bezpečí. Ačkoliv se jednalo o intervenci do přirozeného chodu věcí, odborníci se shodují, že zásah neohrozil psychiku zvířat ani bezpečí filmařů.