Video placeholde

Slovo ženy má větší váhu. Je teď taková politická situace, říká fotograf Kratochvíl o nařčení z obtěžování

Legenda světové reportážní fotografie Antonín Kratochvíl čelí nařčení ze sexuálního obtěžování, a stal se tak prvním Čechem zataženým do kauzy #MeToo. Stačily dva výkřiky. Žádný soud, žádné důkazy, žádná porota, a přesto už se trestá. Na základě výpovědí dvou bývalých kolegyň, které popsaly jeho nevhodné chování před mnoha lety, vyloučili slavného fotografa z agentury Sedm, již spoluzakládal. Vymazali ho z webových stránek a zrušili jeho profil. Padesátileté poctivě budované renomé ve Spojených státech je najednou v ohrožení. Co na to říká sám Antonín Kratochvíl? To zjistíte ve videu.

Článek obsahující nařčení ze sexuálního obtěžování se objevil v časopise Columbia Journalism Review, v němž dvě bývalé kolegyně popisují, co jim fotograf kdy provedl. Stephanie Sinclairové se prý před deseti lety zeptal, zda to má ráda do zadku.

„Tohle já nedělám. Sice už si nepamatuji, co přesně jsem jí před těmi deseti lety řekl, ale asi jsem nebyl takový prasák, když za mnou po několika letech přijela do Prahy na pracovní schůzku a pozvala mě na večeři,“ říká k prvnímu nařčení Kratochvíl. „Vůbec nechápu, co za tím stojí. Byli jsme spolu dokonce v Iráku. Možná ji naštvalo, že jsem tehdy v New Yorku nepodpořil její požadavky a ona z naší agentury odešla, a proto teď možná říká to, co říká,“ dodává.

Zklamání i přes humor

Fotografka Anastasia Taylorová-Lindová šla ještě dál. Na pařížském setkání agentury jí údajně sáhl zezadu mezi stehna a dotkl se přes šaty její vagíny. „To je úplně vymyšlené, tu dámu jsem viděl jednou, právě na tom setkání v Paříži, a tam bylo hned několik svědků. Určitě by si toho někdo všiml,“ brání se Kratochvíl.

I když se snaží spolu se svou ženou brát celou situaci s humorem, je na něm vidět zklamání. „Mrzí mě to, protože jsem 50 let obětoval téhle práci, nikoho jsem neobtěžoval. Je to moje slovo proti jejich, nejsou žádné jiné důkazy. Ale slovo ženy má dnes asi větší váhu, protože je teď taková politická situace,“ říká Kratochvíl.

Podívejte se na ukázku z rozhovoru ve videu v úvodu článku, ve které fotograf reaguje na nařčení v kauze #MeToo. Delší videozpověď zveřejníme příští týden. Celý rozhovor se světově proslulým fotografem Antonínem Kratochvílem si přečtete v Reflexu č. 31, který vychází ve čtvrtek 2. srpna.