Video placeholde

Nejsme žádní neomarxisté placení Sorosem, říká organizátor studentských shromáždění

V Olomouci, podobně jako v dalších českých městech se v úterý sešlo několik stovek lidí, aby vyzvali premiéra v demisi Andreje Babiše k odstoupení ze své funkce. Vystoupila zde celá řada řečníků, například iniciátoři místní březnové stávky studentů nebo organizátoři studentských protestů z listopadu roku 1989. Na pódiu se objevili zástupci některých politických stran, ale i lidé z davu. Celou událost organizoval spolek Milion chvilek.

Studenti vytvořili vlastní akci a několik desítek se jich sešlo na stejném místě jako bezmála před měsícem. Podle Martina Hřivňackého chtěli dát najevo, že mladí se nechtějí pouze dostat z vyučování, ale mají vlastní názor, který chtějí dát najevo. „Chceme dokázat, že studenti mají ve společnosti nějaký hlas, že nejsme žádná zmanipulovaná mládež placená Sorosem. Nelíbí se nám, kam naše země spěje, a máme o ni strach,“ vysvětlil organizátor studentského shromáždění. Studenti se po krátkém proslovu organizátorů společně přesunuli na Horní náměstí, kde se konala hlavní akce.

V davu několika set lidí se objevily například transparenty s nápisem „Vláda jedné strany? Díky, to už tady bylo“ nebo podporovaly investigativní novináře Kmentu, Slonkovou a Kroupu. Ti byli podle jejich slov vystaveni tlaku ze strany policie na základě práce na textech o Andreji Babišovi. Podle odhadů hlavního organizátora Vladislava Raclavského bylo na místě 500 až 800 lidí. Na místě byla možnost podepsat výzvu Milion chvilek pro demokracii za odstoupení Andreje Babiše z pozice premiéra.

Pan Pavela ze spolku Milion chvilek přečetl prohlášení Za 5 minut dvanáct, které je dostupné na facebookové akci a definuje postoje demonstrantů. „Ukažme Andreji Babišovi, že naši zemi nedostane zadarmo. Je čas vyjít do ulic! Hned teď a potom znovu a znovu, dokud to bude potřeba. Nevzdáme se,“ píše se v prohlášení.

Na pódiu se vystřídalo několik řečníků. Například Josef Jařab, iniciátor studentských protestů v listopadu 1989. „Nečekali jsme, že tady budeme muset stát znovu... Vás všechny bych chtěl vyzvat, abychom nepolevovali v tom, že projevujeme nesouhlas s tím, co se v naší zemi a s naší demokracií děje.“ Dále vystoupili zástupci politických stran TOP 09, České pirátské strany a Strany zelených. Na adresu Andreje Babiše se vyjádřil řečník za TOP 09 Aleš Jakubec. „On je populista, a proto mu vadí tato veřejná shromáždění. Vzpomeňte, že jsme tu nedávno stáli kvůli Ondráčkovi. Ondráček není šéfem komise pro GIBS, protože Babiš se tohoto bojí a veřejné mínění je pro něj důležité.“

Největší potlesk však sklidil Milan Stejskal, osmdesátník, který vystoupil z davu a chopil se mikrofonu. „Můžu se zeptat organizátorů, proč Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi neříkají soudruhu? Vždyť oba byli ve straně a to není nejlepší vizitka.“ Ještě přidal historku, jak na demonstraci v roce 1989 převezl prokurátora a pak vše zakončil slovy. „Nezlobte se, že jsem tuto vážnou chvíli takto trošku znehodnotil. Myslím si, že humor patří k naší republice. Smáli jsme se za Hitlera, smáli jsme se za komunistů a budeme se smát i za Babiše.“