U pracovního pohovoru může hrát klíčovou roli naše schopnost mluvit spíš než naše znalosti

U pracovního pohovoru může hrát klíčovou roli naše schopnost mluvit spíš než naše znalosti Zdroj: Profimedia

Vítězství formy nad obsahem? Podle výzkumu hodnotíme inteligenci ostatních podle mluvy, ne dle obsahu

Americká Association for Psychological Science zveřejnila výsledky svého výzkumu, který se zaměřil na lidský hlas a to, co je z něj možné odhalit. Výsledky jsou pozoruhodné. Zdá se, že lidé z hlasu usuzují míru inteligence člověka. Není to tedy obsah naší řeči, ale především forma, jíž se prezentujeme, která rozhoduje o našich úspěších.

Výzkum se zaměřil na reálnou životní situaci, v níž se ocitá téměř každý z nás – pracovní pohovor. Na jedné straně byli hodnotitelé, kteří podle určitých kritérií měli za úkol hodnotit testované uchazeče o práci.

Na druhé straně pak byli právě uchazeči, kteří měli hodnotitele zaujmout. Hodnotitelé si dělali o uchazečích obrázek ze tří různých zdrojů: z videozáznamu, z pohovoru a z hlasového záznamu projevu jednotlivých žadatelů.

Výsledek ukázal, že v rozhodování o tom, kdo působil nejinteligentněji, hrála vždy roli právě hlasová nahrávka. Z ní mohli hodnotitelé pozitivně či negativně ohodnotit tón, jímž uchazeč hovořil, rychlost řeči, kadenci, případně slovní zásobu nebo třeba četnost užívání tzv. slovní vaty.

Rétorika je klíčová už od antiky

I ten uchazeč, jehož obsahová stránka byla erudovanější, ovšem nezvládl ji kvalitně převést do vhodné formy, byl hodnocen méně pozitivně. Výzkum je stejně zajímavý i z hlediska hodnocení vzhledu – ten totiž ustupoval do pozadí rovněž, protože hodnotitelé se soustředili více na řeč než na vizuální stránku uchazečů.

Technika mluvení, práce s hlasem a schopnost hovořit kvalitně spatra může mít tedy klíčový význam pro naši budoucnost. Do jisté míry je výsledek výzkumu potvrzením skutečnosti, že rétorické schopnosti byly a jsou již od dob antických považovány za klíčové, a to nejen při politických ambicích.