Ekokapsle

Ekokapsle Zdroj: Ecocapsule

Bydlení v chytré kapsli. Technologie přinášejí komfortní stavby nezávislé na inženýrských sítích

Technologické inovace se již výrazně prosazují i v tak konzervativním oboru jako stavebnictví. Po dřevostavbách výrazně roste zájem i o další energeticky nenáročná, nebo dokonce soběstačná obydlí.

V tomto oboru se začíná prosazovat například slovenská firma Ecocapsule. Ta posílá do Japonska první stejnojmenný obytný mikrodům vybavený solárními panely a větrnou turbínou. Navíc dokáže shromažďovat dešťovou vodu a filtrovat vodu z přírodních zdrojů. Ekocapsule je energeticky naprosto nezávislá na inženýrských sítích a umožňuje bydlení prakticky všude.

V budovách nového tisíciletí nejde jen o využití ekologicky šetrných materiálů. Ke slovu se stále častěji dostávají i technologie. Chytré stavby tak budou díky síti senzorů generovat velké množství dat. V kancelářských komplexech, které se postupně přizpůsobí potřebám generace mileniálů, se bude výrazně prolínat sdílená ekonomika. „Trend je takový, že například v desetipatrové budově budou tři patra sdílená mezi několika firmami, kde budou společné kanceláře a zasedačky nebo sdílené služby,” uvedl na nedávné konferenci o Smart Buildingu v Amsterdamu vývojář koncernu Siemens Daniel Schröder.

Sdílení informací

Na tomto progresivním poli má zastoupení i Česko. Josef Šachta z konzultantské společenosti Sharry Europe připravuje koncepty integrovaných systémů, které zaměstnancům umožňují jak základní komunikaci, tak v reálném čase sdílení informací o kapacitách a možnostech společných prostor nebo služeb. Od reálné obsazenosti parkovacích míst, po ovládání klimatizace a topení. V českém prostředí těchto chytrých funkcí již využívá například společnost Skanska Property.

Chytré kancelářské budovy mají díky maximálnímu využití technologií zvýšit efektivitu zaměstnanců a při správném využití jim nabídnou specifický komfort. „Do dvou let budou téměř osmdesát procent pracovní síly v USA tvořit mileniálové s odlišnými nároky, než měla předchozí generace,” prognózuje Kevin Flanagan z ateliéru PLP Architecture. Právě toto studio vytvořilo kocepci budovy The Edge v Amsterdamu, které je přisuzován titul nejchytřejší kanceláře.

Další atorovy články o moderních technologiích najdete na e15.cz >>>