3D tisk jídel podobných těm ze sci-fi seriálu Návštěvníci se stává realitou

3D tisk jídel podobných těm ze sci-fi seriálu Návštěvníci se stává realitou Zdroj: Revo Foods / Ferrari / Profimedia

Náhražku za maso lososů vyráběnou pomocí 3D tisku už nabízí rakouský start-up Revo Foods
Revo Foods jako výchozí surovinu pro náhražku za maso lososů vyráběnou pomocí 3D tisku používají bílkovinu získanou z houbových mycelií kombinovanou s rostlinnými tuky
2 Fotogalerie

Budeme jíst amarouny. 3D tisk jídel podobných těm ze sci-fi seriálu Návštěvníci se stává realitou

Jan A. Novák

Máte hlad? Zatím je obvyklé něco si uvařit nebo jít do restaurace, zanedlouho to ale může být jinak. Třeba zapnete speciální 3D tiskárnu a ona vyrobí pokrm přesně podle vaší chuti i zdravotních dispozic. Sice to vypadá jako scéna ze sci-fi, ovšem pokusy s 3D tiskem potravin už několik let úspěšně probíhají a technologie začíná vstupovat do praxe. Tisknout lze všechno, od cukrovinek přes pizzu až po maso.

Připadá vám umělá výroba masa jako příliš velká fantazie? Pak vás asi překvapí, že se ta myšlenka objevila už v roce 1931 a nepřišel s ní nikdo méně významný než Winston Churchill. Ten tehdy napsal: „Jednou budeme moci řídit růst organismů. Pak půjde skoncovat s absurditou, že musíme vypěstovat celé kuře, abychom nakonec snědli jen jeho prsa nebo křídlo. Ve vhodných podmínkách budeme vyrábět jen tyto části.“

Později legendární britský politik svůj intelektuální potenciál přenesl z kuřat k likvidaci Hitlera a jeho zajímavý nápad zapadl. Občasné pokusy sice nechyběly, ale vyrábět potraviny klasickými metodami bylo pořád mnohem levnější a efektivnější. Teprve příchod 3D tiskáren dává šanci to změnit – tím spíš, že v podmínkách populační exploze se potřeba nahradit něčím klasickou výrobu potravin stává stále naléhavější.

„Předpokládá se, že do konce tohoto století dosáhne počet obyvatel Země 12 miliard,“ uvádí web amerického Národního úřadu pro vesmír a letectví (NASA). „Výroba nebude schopná uspokojit poptávku po potravinách pro takové množství lidí. Konvenční technologie nabízejí jen okrajové řešení, které nestačí k udržení cen. Nové technologie, jako 3D tisk potravin, nabízejí možnosti, jak se vyhnout nedostatku, inflaci, hladomoru, nebo dokonce válkám o potraviny.“

Co si však pod 3D tiskem potravin představit? Pro fanoušky sci-fi to není těžké: hrdina přijde ke stroji, poručí si biftek a ten se před jeho očima zformuje z beztvaré hmoty. To se teď stává skutečností.

Oběd na míru

Ať tiskneme cokoliv, základní princip 3D tisku je prakticky stejný: zatímco u klasické tiskárny počítačový program řídí nanášení inkoustu na papír, 3D tiskárna obdobným způsobem klade vrstvy materiálu na sebe, až vznikne požadovaný trojrozměrný objekt. V potravinářské 3D tiskárně je tímto „inkoustem“ substance, jež musí být nejen poživatelná, ale také mít fyzikální vlastnosti, které její použití při tisku umožňují. Konkrétně to znamená, že musí být viskózní a dostatečně tvárná, aby s ní mohla tiskárna pracovat, a zároveň musí být možné ji po „vytištění“ vy­tvrdit, aby udržela tvar.

Tak jako barevné tiskárny mají více hlav s různými barvami, potravinářská 3D tiskárna může mít víc trysek s různými „inkousty“. Tak je možné docílit struktury i textury produktu, jenž pak bude téměř stejný jako skutečné maso nebo jiné lahůdky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!