Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Cyril Höschl: Svádí moc ke zlu?

Dobrý den, pane profesore,

kdesi jsem četl citát: „Když člověk cítí, že má nad někým absolutní moc, začne se k němu chovat jako bestie.“ Odkazoval se na celkem populární experiment o skupině lidí rozdělených na bachaře a vězně, během něhož docházelo k postupné eskalaci šikany páchané na skupině „vězňů“. Tento experiment měl prokázat, že pokud by nad každým člověkem nebyl jistý kodex (zákoník) a dozorčí orgán (policie), tak by se všichni chovali jako divá zvěř. Například, že by každý manžel týral svoji ženu na základě fyzické převahy a tak dále. Souhlasíte s touto obecnou hypotézou? Není možné, že strategicky uvažující jedinci by si i bez etických a zákonných kodexů sami vyvodili, že je evolučně výhodnější netýrat své druhy? Děkuji za odpověď. S pozdravem

Jiří Veselý

Zřejmě máte na mysli slavný stanfordský „vězeňský experiment“ amerického psychologa Philipa Zimbarda. Jeho cílem určitě nebylo prokázat, že „kdyby nad každým člověkem nebyl dozorčí orgán, chovali by se všichni jako divá zvěř“. Pokus spočíval v uzavření 24 dobrovolníků do uměle vytvořeného vězení v rolích vězňů a dozorců (9:9, zbytek náhradníci) s následným sledováním jejich chování. Hlavním cílem experimentu bylo přispět k objasnění toho, zda agresivita a brutalita závisí na osobnostních rysech, nebo jsou spíš vyvolány tlakem okolností.

Zimbardo se přiklonil k tomu druhému, mj. i proto, že experiment musel být předčasně ukončen kvůli neočekávané krutosti „dozorců“ a psychickému stavu původně zdravých a bezproblémových účastníků. Zimbardo se proto domnívá, že brutální zločiny například ve válkách nejsou dílem nějakých psychopatů či lidských zrůd, ale obyčejných lidí pod tlakem okolností. Ve zmíněném pokusu to byly právě „dozorčí orgány“, kdo páchaly psychické i fyzické násilí na vězních.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!