Experimentální zařízení, které bude rozkládat měsíční horninu na kyslík a další suroviny

Experimentální zařízení, které bude rozkládat měsíční horninu na kyslík a další suroviny Zdroj: Archív

Měsíc je plný kyslíku: Vznikají technologie pro lunární továrny

Program návratu lidí na Měsíc nese název Artemis a nemá být jen navázáním na výzkumné mise Apollo. Jeho cílem je usadit se tam natrvalo a vytvořit základ pro lety do vzdálenějšího vesmíru: především na Mars a k asteroidům. Prvním předpokladem je najít přímo na místě všechny potřebné suroviny, protože doprava čehokoliv ze Země by byla nesmírně nákladná. Kosmické agentury NASA a ESA to řeší v rámci programu ISRU (In Situ Ressource Utilization, Využití místních zdrojů).

Vedle vody je pro osídlení a využití Měsíce nezbytný kyslík; nejen pro dýchání lidí, ale i jako okysličovadlo pro raketové motory. V rámci programu ISRU chtějí vědci ověřit, jestli je možné získávat kyslík z regolitu, horniny, která pokrývá povrch Měsíce do hloubky několika metrů. Tvoří ho převážně oxidy křemíku a hliníku, přičemž kyslíku je v něm okolo 45 procent.

Z krychlového metru regolitu by bylo možné získat až 630 kilogramů kyslíku, zatímco člověku stačí na den 800 gramů. Pouhý kubík horniny by tedy udržel jedince naživu celé dva roky. A protože se odhaduje, že průměrná hloubka regolitové vrstvy je asi 10 metrů, všech osm miliard lidí, kteří dnes žijí na Zemi, by mohlo na Měsíci dýchat 100 000 let.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!