Češi ji znají jako důležitou ženu v zákulisí. Jak ona sama vidí naši zemi?

Češi ji znají jako důležitou ženu v zákulisí. Jak ona sama vidí naši zemi? Zdroj: PETR TOPIČ / MFDNES + LN / Profimedia

Co na to paní Tünde? Reflex byl v Maďarsku na unikátní uzavřené besedě s Babišovou pravou rukou

Oliver Adámek
Diskuze (0)

Je už dlouho známé, že jedním z nejbližších lidí Andreje Babiše je šéfka Úřadu vlády ČR Tünde Bartha. Manažerka slovensko-maďarského původu však velmi výjimečně mluví s novináři, naposledy v období prezidentských voleb. Reflex dostal unikátní možnost poslechnout si její názory na besedě v Budapešti, kde na poslední chvíli zastoupila premiéra. Jako prvnímu českému médiu po letech nám také odpověděla na dotaz.

Nejprve komentář k tomu, jak tento text vznikl. V polovině března jsem dělal rozhovor s maďarským novinářem Mátyásem Kohánem z týdeníku Mandiner. Dozvěděl jsem se, že tentýž týden, v pátek 20. března, má Mátyás moderovat besedu s Andrejem Babišem určenou pro členy Mandiner Klubu, do kterého se může registrovat kdokoli a jehož členové dostávají pozvánky na podobné akce. Na pozvání Mátyáse jsem si tedy vyplnil registraci a domluvili jsme se, že na besedu přijdu a následně o ní napíšu článek. V pátek mi pak přišlo potvrzení od organizátorů, že se mnou počítají.

Vše se však změnilo po žhářském útoku v Pardubicích. Andrej Babiš otočil auto na cestě do Budapešti a urgentně se vrátil do Česka. Místo něj tak před publikem Mandineru vystoupila jeho nejbližší spolupracovnice, Tünde Bartha, což bylo příhodné i proto, že mluví perfektně maďarsky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Začít diskuzi

Články z jiných titulů