Česku hrozí diktatura inflace. Vzbouří se voliči, nebo dojde k převratu?

Česku hrozí diktatura inflace. Vzbouří se voliči, nebo dojde k převratu? Zdroj: Jan Ignác Říha

Česku hrozí diktatura inflace. Vzbouří se voliči, nebo dojde k převratu?

Ceny letí nahoru a Andrej Babiš zapojuje celý svůj politicko-mediální aparát, aby nám vysvětlil, že inflace byla dovezena ze zahraničí. Je to stále stejný model, kdy z tzv. ciziny přichází všechno špatné, od migrantů přes potraviny vyrobené mimo Agrofert až po vysoké ceny elektřiny. Minimálně poloviční podíl na tom však má Babišova vláda.

Existují tři základní příčiny současného růstu cen. Jednak rozpad dodavatelských vazeb z éry covidových omezení. Dále ambiciózní program Evropské komise, tzv. Green Deal, jenž vysokými cenami povolenek vytáčí ceny elektřiny do závratné výšky, a vůbec evropská energetická politika. Hlavním pilířem inflace v Česku je však dynamika zadlužování, která je dnes nejvyšší v Evropské unii.

Šedý nosorožec

Ekonom Nassim Taleb napsal v předvečer hospodářské krize v roce 2007 knihu s názvem Černá labuť. Označil tak neočekávané události mající zásadní dopad na společnost. Od té doby je označení černá labuť synonymem pro nepředvídatelné události mající negativní dopady.

Poměrně dramatický cenový nárůst však černou labutí není. Taleb pro to používá spíš označení šedý nosorožec. Mluví tak o věcech, jež mají také obrovský dopad, ale jejich hrozba se dlouho podceňuje, takže si na ni všichni zvyknou, ztratí ostražitost a ona vypukne.

Už před padesáti lety v tomto duchu prohlásil někdejší šéf německé centrální banky, že inflace je jako diktátor. Bojovat se proti němu musí, než přijde k moci, protože pak se už jenom obtížně odstraňuje. V takové situaci se dnes nachází Česká republika.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!