Roste, máme problém!

Roste, máme problém! Zdroj: Jan Ignác Říha

Roste, máme problém! Český státní dluh explodoval. Připravte se na vyšší daně

Náš státní dluh má už tolik nul, že nás to přestalo bavit sledovat. Když během pandemie vyskočil raketovým tempem na rekordní čísla, nikoho to nepřekvapilo. Natož aby nás to děsilo. Na výplatní pásce státní dluh nevidíme, tak nás netrápí, ale měl by. Všichni ho platíme, i když často ne přímo z kapsy. A není to jenom floskule, skutečně to každého z nás něco stojí.

V porovnání k velikosti ekonomiky měřené oním slavným hrubým domácím produktem bylo naše zadlužení před pandemií lehce nad 30 procenty. Na konci roku 2020 už to bylo přes 38 procent a ještě letos se pravděpodobně dotkneme 45 procent. V porovnání se zbytkem světa je to relativně malé číslo, ale tempo, kterým se zadlužení zvyšuje, začíná být na pováženou. Z 30 procent se naše zadlužení během dvou let zvedlo o polovinu – na 45 procent. Jasně vidíme, že náš státní dluh explodoval.

Všímají si toho i instituce, které radí zahraničním investorům, jestli si kupovat naše dluhopisy, nebo ne. Takzvané ratingové agentury vám pomůžou, pokud si chcete koupit dluhopis státu, o kterém prakticky nic nevíte, protože zemi ohodnotí. Jedna ze tří největších a nejdůležitějších na světě nám pohrozila, že naše hodnocení zhorší.

Prvním signálem, že nám něco hrozí, byla právě zpráva od jedné takové agentury. Ratingová agentura Moody’s vytkla české vládě, že nemá plán, jak včas masívní zadlužování zabrzdit. Zdvižený prst od soukromé firmy směrem k suverénnímu státu může vypadat jako nezajímavá zpráva, ale opak je pravdou. Máme skutečně problém. A bude nás každého něco stát.

Tesat do kamene

Současným tempem se dostane náš státní dluh už za tři roky do situace, ve které ho budeme muset řešit. Doteď si vlády rozpočty přehazovaly jedna na druhou a naše zadlužení se v drtivé většině případů zvyšovalo, ale narazili jsme na zeď, kterou jsme si sami postavili. V České republice platí zákon o rozpočtové odpovědnosti, který nás má chránit před přílišným zadlužováním. Takzvaná dluhová brzda se spustí na 55 procentech zadlužení, abychom se nedostali na 60 procent, což je limit Evropské unie.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!