Jiří Pekárek: Nechápu

Jiří Pekárek: Nechápu

Jiří Pekárek: Nechápu

Překvapivě ostře se včera krátce po dvaadvacáté hodině vyjádřil Jiří Pekárek (37) z Prahy-Podolí k proběhlému fotbalovému derby mezi Spartou a Slavií. Důrazně protestoval především proti neadekvátním zákrokům ze strany sparťanské obrany, sudího i policie. Neméně kriticky ovšem vystoupil vůči chování střelce úvodního gólu i některých diváků v ochozech.


„Nechápu,“ prohlásil viditelně znechucený Pekárek, v jehož tváři byly patrné stopy únavy, „fakt tohle nechápu.“
Jako klíčový okamžik zápasu hodnotí vstřelení úvodní branky a následné vyloučení jejího autora, slávistického záložníka Davida Kalivody. Pekárkovi připadá za těchto okolností naprosto absurdní a nepochopitelné, že se Kalivoda ihned po vstřelení gólu svlékl, ačkoli věděl, že bude vyloučen, a své mužstvo tím oslabí.
„On to tam pěkně pošle a hned nato to pěkně posere,“ prohlásil doslova Jiří Pekárek, „to nechápu.“
Jiří Pekárek se k této situaci ve svém projevu několikrát vrátil.
Stejně tak se mu nelíbily údajné neadekvátní zákroky sparťanské obrany. Připouští, že se mohou objevit situace, kdy je provedení taktického faulu nutností, ale jedním dechem dodává, že to, co předvádí na trávníku Tomáš Řepka, opravdu nechápe.
„Nechápu, co ten tam dělá,“ prohlásil doslova Jiří Pekárek.
V tomto kontextu připadal Pekárkovi včerejší výkon sudího Fraňka zaujatý. Viditelně rozrušený Pekárek následně obvinil z korupce celý Českomoravský fotbalový svaz i příslušníky Policie ČR, kteří zasahují na stadiónech nebo provádějí kdekoli na území ČR dopravní kontrolu. Jiří Pekárek vyjádřil na závěr této části svého projevu údiv nad tím, že žije ve státě, kde policisté (tj. ti, kteří by měli pronásledovat zloděje) všichni kradou.
„Ne, normálně, chápeš to?“ tázal se opakovaně Jiří Pekárek.
Šéf Českomoravského fotbalového svazu se k podezření, že by do českého fotbalu mohla proniknout korupce, nedokázal vyjádřit: „Vůbec nechápu, o čem to mluvíte,“ omluvil se našemu reportérovi s tím, že má jednání v Příbrami.
Tisková mluvčí Policie ČR nám potvrdila, že policie se podněty Jiřího Pekárka již od rána intenzívně zabývá a celý případ je v šetření: „S jakýmikoli dalšími dotazy nebo důkazy, prosím, na podatelnu.“
Na otázku, co soudí o výtržnostech neukázněných fanoušků v ochozech stadiónu Evžena Rošického, Jiří Pekárek prohlásil, že „to už fakt přeháněj“, ale jako skutečně palčivý problém vnímá spíš to, že jeho známý Stanislav M. (41) někam odešel – podle Pekárkových odhadů nejspíš domů.
Jiří opakovaně zdůraznil, že Stanislavovi nezazlívá „ani tak to“, že se rozhodl nepočkat a odejít, jako „spíš to“, že jej o tomto svém rozhodnutí předem neinformoval.
„Fakt ho nechápu,“ prohlásil, a dodal, že v této věci hodlá zjednat pořádek. Nezastírá, že odveta by mohla být velmi tvrdá – příště s ním už nikam nepůjde.
„Se pak bude divit,“ řekl doslova Jiří Pekárek.



Související články:

Pavel Kovář: CHRONICKÉ ZATEMNĚNÍ MOZKŮ (Reflex online, 1. 4. 2008)
J.X. Doležal: ZAKAŽTE TEN FOTBAL! (Reflex online, 31. 3. 2008)