Premiér Andrej Babiš ve studiu Blesku (8.10.2019)

Premiér Andrej Babiš ve studiu Blesku (8.10.2019) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš mluví o Národním investičním plánu na setkání s představiteli českého stavebnictví
Premiér Andrej Babiš mluví o Národním investičním plánu na setkání s představiteli českého stavebnictví
Premiér Andrej Babiš ve studiu Blesku (8.10.2019)
5
Fotogalerie

Andrej Babiš je cholerik a predátor. K názorům druhých je hluchý, říká expert na řeč těla Cibulka

„Urputné hovado, které neodstoupí.“ Tak sám sebe charakterizoval v závěru roku 2019 na Facebooku premiér Andrej Babiš (ANO) poté, co Evropská komise zaslala do Česka audit týkající se Babišova střetu zájmů. Odborník na nonverbální komunikaci Martin Cibulka by ale premiéra charakterizoval trochu jinými slovy. „Je zřejmé, že je cholerik a predátor, který není zvyklý ohlížet se na názory jiných, protože umí jen udílet rozkazy,“ uvedl Cibulka.

Jeho prací je pozorovat výrazy tváře, pohyby končetin a trupu. Při detailním zkoumání Martin Cibulka zjišťuje, kdy člověk mluví pravdu, kdy se vykrucuje nebo lže. Jeho závěry využívají hlavně zahraniční banky, pro něž testuje důvěryhodnost možných klientů. Zajímá se ale i o české politiky. Pracujete v Lucembursku pro některé velké banky.

Odborník na nonverbální komunikaci Martin Cibulka.Odborník na nonverbální komunikaci Martin Cibulka.|archiv

Co to obnáší? A školíte hráče pokeru?

Ty školí někteří mí kolegové. U bank jde o významná obchodní jednání řádově až v miliardách eur. Analýza nonverbální komunikace samozřejmě není jediným kritériem, podle něhož se banka rozhoduje. Podobných posudků dělám pět až šest ročně, jde i o několik interview vztahujících se k jednomu kontraktu.

Nonverbální analytiky údajně používají státníci jako Donald Trump nebo Vladimir Putin. Je to tak?

Putin takové odborníky má. Je to dáno i jeho dřívějším působení v KGB, která za CIA nemohla zůstat pozadu. A Trump je má také. Navíc během prezidentské kampaně používal psychometrii. Jde o metodu, která z aktivit uživatelů Facebooku nebo Twitteru umí vyčíst jejich politická očekávání a podle toho se vůči nim chovat. Součástí psychometrie jsou slovní algoritmy, podle nichž se sestavují klíčová slova do sloganů, aby si je lidé podvědomě zapamatovali.

Doporučil byste psychometrii českým politikům?

Zcela určitě, protože chtějí svá sdělení doručit voličům. Metoda jim obrazně řečeno pomůže vygenerovat správné adresy, směrovací čísla. Jde o to vymyslet stručný, snadno zapamatovatelný program maximálně na stránku formátu A5. Čeští politici si to ale často neuvědomují nebo nechtějí uvědomit. Myslí si, že čím delší mají programy, tím vypadají odborněji. Pak si ale třeba Lubomír Zaorálek nemůže stěžovat, že ty sociálnědemokratické nikdo nečte.

Co o Zaorálkovi, Andreji Babišovi nebo o Miroslavu Kalouskovi vypovídají jejich nonverbální projevy?

Ukázkovým příkladem je Babiš. Z chování Babiše je zřejmé, že je cholerik a predátor, který není zvyklý ohlížet se na názory jiných, protože umí jen udílet rozkazy. To jste poznal z reakcí jeho tváře, končetin či trupu v televizních debatách? Jako politik se snaží své vlastnosti zakrývat, což se mu ale nedaří. Když jeho politický soupeř něco říká, Babiš se dívá na stůl. Neudrží s diskutujícím ani s moderátorem oční kontakt, protože není zvyklý poslouchat nepříjemné názory a věcně jim čelit. Předpokládám, že při mediálních trénincích mu říkají, aby na oponenty neštěkal, nechal je domluvit. Jenže se to stále nenaučil. Začne útočit, aby zakryl, že mu debata vadí. Má agresivní mimiku, nachyluje se dopředu, dynamicky máchá rukama. Je to obrana útokem.

Celý rozhovor najdete na webu e15.cz >>>