Jarosław Iwaszkiewicz

Jarosław Iwaszkiewicz Zdroj: EPA

Je lež, že je nás EU schopna ubránit proti Rusku, říká polský euroskeptik Iwaszkiewicz

Nový člen euroskeptické frakce Nigela Farage v Evropském parlamentu, Robert Jarosław Iwaszkiewicz, v rozhovoru pro Reflex.cz říká: “Jsem pro vystoupení Polska z Evropské unie. EU nás před Rusy neubrání. Musíme mít svobodnou ekonomiku, abychom měli silnou armadu.”

Proč jste se přidal k euroskeptické frakci Nigela Farageho a tím ji zachránil?

Především proto, abych podpořil jedinou zorganizovanou skupinu, která je euroskeptická. Máme podobné názory na volný trh, na omezování byrokracie a na další důležité věci, týkající se našich zemí.

Co vaše strana, Kongres nové pravice, v Polsku prosazuje?

Naším hlavním tématem je snižování daní. Požadujeme také snížení objemu byrokracie a chceme řešit jeden z nejvážnějších polských problémů, a to je státní zadlužení. Velké zadlužení máme jak na úrovni měst a krajů, tak na úrovni celostátní. Upozorňujeme na to, že naše děti a vnoučata budou muset splatit to, co naše vláda dnes rozhazuje.

Média píší, že schvalujete bití žen. Můžete se k tomu vyjádřit?

To je nesmysl. Takto to jen prezentovala média. Já žiji se svoji ženou 30 let a nikdy jsem ji neuhodil a nikdy ji ani neuhodím. Co se týká dětí, názory mohou být různé, ale tisk zachytil to, že jsem někde v žertu řekl, že kdybych bil děti, možná by byly lépe vychované. To média zachytila a prodala, že můj názor je, že je třeba bít děti. Já jsem samozřejmě proti jakémukoli násilí v rodině.

Takže ten výrok, že by se měly bít ženy, není pravdivý?

Ne, není!

Proč se to podle vás ale v médiích takto traduje?

Měl jsem velký rozhovor do jedněch novin ve Vratislavi, a v jeho zkrácené verzi redaktor uvedl, že jsem měl říct něco takového, že jsou případy, kdy by se hodilo ženu plácnout. Ale to byl opravdu jen velmi silný sarkasmus a bylo to vytržené z kontextu.

Kdyby bylo referendum o setrvání Polska v EU, byl byste pro vystoupení?

Určitě. Pro mě jsou pravé evropské hodnoty ty původní, které položila řecká etika, římské právo a křesťanství. Rozhodně to není to, co dnes EU za své hodnoty vydává. Evropská unie představuje jen byrokracii, regulace a omezování individuálních svobod.

Hodně Poláků si ale myslí, že je Polsko bez EU ohroženo Ruskem. Co si o tom myslíte?

No řekněte mi, jakou armádu má EU? To, že se EU snaží lidi oklamat tím, že je schopna je ubránit před Ruskem, je jedná velká lež. Unie teď strašně hlasitě křičí o ruské hrozbě, ale její reakcí je jen vydávání rezolucí a vymýšlení sankcí. No to je směšná obrana. Z nějakých našich sankcí mají Rusové leda legraci. Jediným mým receptem na obranu je zbohatnout. Jestliže Poláci budou bohatnout, jestli zůstane zachována svoboda, tak jedině se budeme schopni bránit. Jako bohatá země si pak můžeme dovolit vyspělou armádu a úplně jinak by se nám s Rusy vyjednávalo. A hlavně - já nechci Rusko jako nepřítele, ale jako obchodního partnera.