Video placeholde

Buchert: Čína provádí novodobý kolonialismus. Když napadne Tchaj-wan, Amerika do války nepůjde

Na Tchaj-wanu se odehrály prezidentské volby. V nich zvítězil Laj Čching-tea, což je pro pevninskou komunistickou Čínu nepříznivá zpráva. Ta totiž Tchaj-wan považuje za svou vzpurnou provincii a jednoznačně za součást svého území. Bude válka s Čínou? Jakou zahraniční politiku čínský komunistický režim uplatňuje? A jak na jejich mocenské choutky reaguje svět? I na tyto otázky odpovídá Viliam Buchert.

I když to vypadá, že jsou Tchaj-wan a pevninská Čína takzvaně na nože, je to pravda jen částečně. V politické a diplomatické rovině mezi oběma zeměmi leží hluboká propast. Ovšem co se týče byznysu a ekonomických vztahů, ty jsou více než dobré a vzájemný obchod kvete. Tchaj-wan je ekonomicky důležitý pro svět i Čínu samotnou. Je to největší výrobce čipů na planetě a jakékoliv otřesy na Tchaj-wanu se bezprostředně dotknou všech lidí na zemi. I proto jsou odhady možného ozbrojeného konfliktu s komunistickým režimem na pevnině často střídmé. Je ovšem otázkou, jak se bude situace v komunistické Číně vyvíjet. S tím se může měnit i její vztah k Tchaj-wanu.

Jak by vypadala čínská invaze na Tchaj-wan? Jak se k tomuto konfliktu staví nejvyšší představitelé americké politiky? A jak jej prožívají obyvatelé pevninské Číny a Tchajwanci? Dozvíte se ve videu.