Rapmetalový producent Redzed

Rapmetalový producent Redzed Zdroj: Nguyen Phuong Thao

ve chvíli, kdy jsem si hudbou vydělal třeba 30 tisíc za měsíc, jsem s prací ve fabrice skončil a živil se už jen muzikou.
Drogy beru jako zdroj inspirace a jako nějaký únik, ale už to moc nedělám.
2
Fotogalerie

Drogy beru jako zdroj inspirace, ale moc už to nedělám, říká nejposlouchanější český rapper Redzed

Je mu pětadvacet, dělá rap-metal a díky píli a „díře na trhu“, jak sám Zdeněk Veselý, známější pod jménem REDZED, říká, má na kontě diamantovou desku za miliardu streamů na službách YouTube, Spotify, Apple music a podobně, nespočet rozhovorů a jen na Spotify má milión čtyři sta tisíc měsíčních posluchačů. Přesto jméno Redzed v Česku nezná každý. Kdo je tenhle umělec z moravských Starovic, kterého znají za hranicemi daleko víc než u nás doma? Vzhledem k tomu, že se známe dobře léta, v rozhovoru pro Reflex si netradičně tykáme.

Na začátku roku 2022 tě dal časopis ­Headliner na obálku s popisem Nejposlouchanější český umělec. O tom, že patříš na vrchol současné hudební scény, svědčí i fakt, že jsi dostal diamantovou desku za miliardu přehrání na streamovacích službách. Jak jsi reagoval, když jsi to zjistil?

Moje distribuční společnost Believe mě pozvala na svou akci, kde jsem měl pro ně hrát. Byla to taková menší akce pro užší okruh lidí a já vůbec nevěděl, že desku dostanu. Vlastně jsem ani netušil, že jsem dosáhl miliardy streamů, takže mě to příjemně překvapilo.

Považuješ desku za milník ve tvé kariéře?

Určitě je to pěkný, ale upřímně – já nejsem úplně „milníkový“. Na zeď si zprávu samozřejmě pověsím, mám radost, ale nestanovuju si milníky typu: „Teď to byla miliarda, takže teď chci miliardy dvě…“

Z celkového počtu tvých posluchačů na Spotify tvoří Češi plus minus dvacet procent, zbytek posluchačů je ze zahraničí – z Finska, Německa, ale hlavně z USA a Ruska. Čím si vysvětluješ úspěch u tak odlišných ­kultur?

Tak to donedávna bylo, ale Rusové nemají od začátku války na Ukrajině Spotify, takže aktuální data v tomhle případě neznám. Ale vím, že mě poslouchají prostřednictvím jiných streamovacích služeb, jako jsou Deezer nebo Apple music. Jinak podle mě východní země mají rády tvrdou a „nasranou“ hudbu a Američani zase hodně jedou rap. A já mám zastoupený obojí.

Rodiče z tebe chtěli mít právníka, ty jsi se vydal cestou studia hudby, ale nakonec pracoval ve fabrice, kde jsi dělal kontrolora kvality. Kdy přišla chvíle, kdy jsi mohl s touhle prací seknout?

Je to tak, nejdřív jsem balil šrouby, pak dělal kontrolora práce ostatních. Takový snitch (práskač; poznámka autorky), měl jsem tehdy zapisovat výkony lidí, ale mně to bylo upřímně dost jedno, takže jsem se s kolegy vždycky domluvil, co tam napíšeme. No a ve chvíli, kdy jsem si hudbou vydělal třeba 30 tisíc za měsíc, jsem s prací ve fabrice skončil a živil se už jen muzikou. To už jsou tak čtyři roky.

V dnešním moři možností je přitom dost těžké prorazit. Čím si svůj úspěch vysvětluješ? Jaký nejzásadnější faktor hrál ve tvůj prospěch a umožnil ti dostat se tam, kde dnes jsi?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!