Video placeholde
Moje zkušenost mi říká, že jak Rusové vždy vnímali tyto věci, tak ruská vláda omezenou účast svých sportovců v Paříži zakáže.
V Česku je jakási obsese vzděláváním, ale sport v tom nehraje téměř žádnou roli.
2
Fotogalerie

Jiří Kejval: Češi by na OH v Paříži mohli získat sedm i více medailí. Deset by bylo skvělých

Pojedou Rusové na olympiádu v Paříži? Mezinárodní olympijský výbor (MOV) to u jednotlivců za určitých okolností před několika dny připustil. Jiří Kejval (56), předseda Českého olympijského výboru, významný činovník MOV a bývalý mistr republiky a reprezentant ve veslování, si ovšem myslím, že se tak nakonec nestane. Reflex s ním hovořil i o tom, jakou roli dnes hraje sport v české společnosti a kolik získáme na letních olympijských hrách příští rok medailí.

Od napadení Ukrajiny Ruskem v únoru 2022 se vedou vášnivé diskuse, zda se mají ruští a běloruští sportovci zúčastnit olympiády v Paříži. Mezinárodní olympijský výbor nakonec oznámil, že to umožní jednotlivcům se statusem neutrálních sportovců a za přesně daných podmínek. Takže pojedou?

Určitě se toho ještě do olympiády hodně stane, uvidíme, jak se bude vyvíjet politická situace, ale můj názor je, že na olympiádu žádný Rus a Ruska nepojedou.

Nepojedou? Mnozí si stanovisko MOV ale vyložili úplně opačně.

Je to můj osobní názor, který není opřený o žádné oficiální stanovisko. Moje zkušenost mi ale říká, že jak Rusové vždy vnímali tyto věci, tak ruská vláda a ruské sportovní svazy i omezenou účast svých sportovců v Paříži nedoporučí, či zakážou.

Ruský ministr sportu Oleg Matycin skutečně prohlásil, že podmínky stanovené MOV jsou „diskriminační“, a dodal: „Odporují sportovním principům. Poškozují olympijské hry, a ne ruský sport. Tento přístup je absolutně nepřijatelný.“ To by odpovídalo tomu, co říkáte vy. Jaké jsou přesně ty údajně „diskriminační“ podmínky?

Rusové ani Bělorusové se na olympiádě nesmějí objevit pod svojí vlajkou, to je jasné už dlouho. U kolektivních sportů pak bylo rozhodnuto, že nebudou připuštěny ani do kvalifikací na olympiádu. Zůstávají tedy individuální sporty, ale u řady z nich jejich federace také rozhodly, že nesmí jet. Například atletika, veslování či kanoistika se rozhodly, že Rusové nepojedou, a pokud, tak ve velmi omezené formě. Jen pro vysvětlení – Mezinárodní olympijský výbor pořádá olympiádu, ale kvalifikace na ni organizují mezinárodní sportovní svazy. Pak jsou ještě další podmínky – sportovci nesmějí být z oddílů spadajících pod ruské ministerstvo vnitra a obrany, žádný ruský sportovec nesmí aktivně podporovat válku na Ukrajině atd. Takže odhad je, že individuálně by se účast v Paříži mohla teoreticky týkat 50 až 60 ruských sportovců. Ale svůj názor jsem řekl na začátku.

K tomu ještě dodávám: Rusové už léta nejsou připuštěni na olympiády tak, jak tomu bylo v minulosti. Poslední volný přístup na letní hry měli v Londýně v roce 2012, potom už to bylo omezené kvůli dopingu. V Londýně bylo 436 ruských sportovců, nic takového se samozřejmě v Paříži nemůže opakovat.

Některé země, například skandinávské, pobaltské, Británie nebo Polsko, a samozřejmě Ukrajina, vyhrožovaly už předtím, že do Paříže nepojedou, když tam budou Rusové. Ukrajina to teď zopakovala a označila poslední rozhodnutí MOV za „hanebné“. To by byl velký reputační problém jak pro Francii, tak pro Mezinárodní olympijský výbor, kdyby Ukrajinci nepřijeli. Jaké máte zprávy v tomto případě?

Uvidíme, jak se situace vyvine, pořád si myslím, že to může být s ruskou a běloruskou účastí celé jinak.

A stanovisko Českého olympijského výboru je k tomu pořád stejné? Tedy, že Rusové ne?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!