Studenti Filozofické fakulty UK Matěj Moravanský a Anežka Lindaurová

Studenti Filozofické fakulty UK Matěj Moravanský a Anežka Lindaurová Zdroj: Zbyněk Pecák

Na vysokých školách proběhla stávka studentů za klima
Na vysokých školách proběhla stávka studentů za klima
Na vysokých školách proběhla stávka studentů za klima
Na vysokých školách proběhla stávka studentů za klima
Na vysokých školách proběhla stávka studentů za klima
18
Fotogalerie

I bez kapitalismu můžeme být šťastní, říkají organizátoři stávky za klima

V týdnu před 17. listopadem opět budily vášně studentské stávky za klima. Mimo jiné kvůli transparentu s planetou a nápisem „Zapálena kapitalismem“, který visí v budově pražské Fakulty sociálních věd. Co je podle stávkujících studentů špatně na kapitalismu a proč jsou oslavy 17. listopadu kýčovité? A jak navazují na protesty studentů proti fašismu a komunismu? V rozhovoru pro Reflex odpovídali organizátoři stávky a studenti Filozofické fakulty UK Matěj Moravanský a Anežka Lindaurová.

S Matějem a Anežkou jsme se bavili v druhý den stávky, ke které se tentokrát připojili studenti v pěti městech a na sedmnácti fakultách. „To, že tady kapitalismus v minulém století přinesl blahobyt, je výsledek toho, že jsme špatnou práci, špatné pracovní podmínky a těžbu surovin přesunuli do zemí třetího světa,“ říkají o tom, proč neprotestují jen za ochranu přírody, ale i proti celému ekonomickému systému.

O stávce za klima se zatím mluví hlavně kvůli transparentům proti kapitalismu. Neškodí vám takto radikální slogany, o kterých je slyšet možná víc než o vašem sdělení?

Matěj Moravanský: Samozřejmě slovo kapitalismus je v Česku taková nášlapná mina. Já bych spíš používal výraz „systém, který neudržitelně vykořisťuje přírodu, lidské i mimolidské bytosti, lidská společenství a přírodní ekosystémy.“ Ale myslím si, že je dobře pojmenovat věci přesně.

Co to znamená?

MM: Kapitalismus je založený na neomezeném ekonomickém růstu. A myslet si, že bude fungovat na planetě s omezenými zdroji, to si může myslet jen blázen nebo ekonom, to prostě není možné. Ten systém je neudržitelný. A není to o nějakém omezování, není to tak, že bychom bez kapitalismu byli méně šťastní, ale je o tom, že můžeme vynalézat nové způsoby štěstí.

Třeba středoškolské stávky Fridays for future byly o něco masovější, možná i díky tomu, že nebyly tak radikální. Nemyslíte?

Anežka Lindaurová: U Fridays for future byla idea, že z něj vznikne nějaké masové hnutí. My ale vnímáme, že v něčem to nefungovalo dobře. O stávky byl postupně menší zájem. A kdybychom dělali akorát další protesty a průvody omezené na pár hodin, nezíská to takovou pozornost médií a veřejnosti, jako když naše akce trvá více dní v kuse.

MM: Ta stávka znamená i vytvoření alternativního prostoru, kde můžeme 3 dny soustředěně debatovat o tom, jak řešit ty současné krize. Není to jen o tom, že pár lidí řekne projev na náměstí. Zveme si akademiky, naše učitele, odborníky na ta témata a hledáme cesty, jak na ty krize odpovídat, to je smysl té okupační stávky a toho proč tu třeba přespáváme, chceme vytvořit prostor k něčemu radikálnímu.

Co říkáte na argument, že právě kapitalismus přinesl inovace a posouval dopředu obnovitelné zdroje energie? Není lepší nechat na lidské soutěživosti, ať vytvoří udržitelnější energetiku a uhlíkovou neutralitu?

AL: Možná bych zdůraznila, že uhlíková neutralita je hrozně důležitá pro naše přežití, ale nejde jít cestou další vyostřenější ekonomické soutěže. To akorát vytváří velké množství sociálních nerovností, což vede k radikalizaci. Vlastně i to, že teď tolik lidí trpí energetickou chudobou, to ten systém jen pohání. Podle nás to není fér a myslíme si, že na obnovitelné zdroje je třeba přejít spravedlivě.

Jak konkrétně?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!