Anna Kellnerová

Anna Kellnerová Zdroj: Prague Playoffs - Pavel Lebeda

Anna Kellnerová, manažerka týmu Prague Lions: Špičkové závody jsou v jezdectví něco jako formule 1

Pro parkurovou jezdkyni Annu Kellnerovou (24), která patří ve svém sportu mezi širší světovou špičku, byl letošní rok velmi emocionální. V březnu na Aljašce tragicky zahynul její otec Petr Kellner. V srpnu se jí splnil sen, když se dostala na olympiádu do Tokia. Teď se představí v české metropoli na prestižních závodech Global Champions Prague Playoffs. Na tuto show mimochodem přijede i čerstvý olympijský vítěz – Brit Ben Maher.

„V jezdectví jde o partnerství. Kůň vám půjčí svou sílu, rychlost a eleganci, které jsou vždy větší než ty vaše. Od vás za to dostane váš dozor, inteligenci a porozumění, které jsou větší než jeho. Dohromady můžete dosáhnout bohatství, kterého každý sám nikdy dosáhnout nemůžete…” Jak byste okomentovala tento citát? Máte někdy podobné pocity?

Komentovat takhle rozvinutý citát je složité, ale osobně si mys­lím, že partnerství mezi koněm a člověkem je skutečně něco velmi speciálního. Vzájemné porozumění musí být na obou stranách, aby vztah a soulad mohly být hodnotné a obohacující.

Co rozhoduje v parkurovém jezdectví víc? Schopnosti jezdce? Nebo dobrý kůň?

Schopnost koně je samozřejmě naprosto klíčová a určuje, na jakou obtížnost by se jezdec společně s ním mohl dostat. Na druhou stranu je časté, že jezdci najdou kvalitního koně na amatérských závodech a díky svým zkušenostem jsou mu pak schopni nabídnout adekvátní oporu a kvalitu, díky níž se pak může kůň dostat ještě na vyšší úroveň závodu.

Může ale třeba skvělý jezdec vyhrát na spíše průměrném koni, nebo to není možné? Třeba ve formuli 1 s horším autem šanci nemá nikdo.

Určitě se může stát, že jezdec zvítězí s koněm, který nemá až takové schopnosti jako ostatní. Není to ale tak pravidelné a časté.

Jak dlouho trvá trénink špičkového koně, aby mohl vůbec startovat na takové akci, jako je Global Champions Prague Playoffs, která se uskuteční v české metropoli od 18. do 21. listopadu?

Trénink koně trvá několik let. Jako mladý (pět až sedm let) závodí ve své specifické věkové kategorii, aby měl čas se učit a zlepšovat. Poté se může postupně začít zúčastňovat těžších závodů a sbírat potřebné zkušenosti. Global Champions Prague Playoffs jsou přitom kromě šampionátů, jako je mistrovství Evropy či světa a olympiáda, asi nejtěžší jezdecké parkurové finále sezóny. I proto musí jak jezdec, tak kůň mít opravdu velké zkušenosti, aby složitost parkuru a celkový tlak zvládli.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!