Video placeholde

Záchrana Cibulky je pro nás splněným přáním, říkají manželé Vlčkovi, kteří dali 1,5 miliardy na charitu

Není to ještě ani měsíc, co manželé Ondřej a Katarína Vlčkovi oznámili, že vkládají ze svých prostředků 1,5 miliardy korun do své nadace, kterou chtějí pomáhat těžce nemocným a umírajícím dětem a jejich rodinám. V pátek 9. dubna pak učinili další velký krok. Od soukromé firmy koupili chátrající usedlost Cibulka, historický skvost v pražských Košířích, který sahá až do doby Karla IV. Nový dětský hospic má vyrůst právě tam. Podívejte se na velký rozhovor s manželi Vlčkovými ve videu v úvodu článku, ve kterém řešíme nejen dětskou paliativní péči a budoucnost jejich nadace.

Manželé Vlčkovi působí poslední dny jako naprosté zjevení. Zatímco on je generálním ředitelem společnosti Avast, ona působí řadu let jako lékařka paliativní péče v mobilním hospicu Cesta domů. Ve svých 40 letech se rozhodli k bezprecedentnímu aktu dobročinnosti a do své nadace vložili 40 % rodinného jmění. Zhruba 1,5 miliardy korun má nastartovat projekt dětského hospicu. Tato jistina by měla zaručit jeho nepřetržitý průběh. „Nechceme někam nalít peníze a dál se o projekt nestarat. O naší nadaci uvažujeme jako o dlouhodobém a samostatném projektu, a protože se jedná o děti, nemůžeme si dovolit, aby po pár letech skončil. Chceme být jen správci a rádci, ale stavíme silný tým na to, aby vše mohlo fungovat samo,“ říká Ondřej Vlček.

Část z prostředků přitom padla i na nákup pražské usedlosti Cibulka, kde má právě dětský hospic vyrůst. Místo dlouhá léta chátralo a sama městská část si nevěděla rady s majitelem, který stavbu nechával spadnout. To se dnes mění, manželé chtějí na objekt vyhlásit architektonickou soutěž, vše důstojně zrekonstruovat a zakomponovat do objektu moderní zdravotnické, ubytovací a volnočasové centrum pro nemocné děti a jejich rodiny. „Mohli jsme stavět na zelené louce a bylo by to levnější a rychlejší, ale nás to místo okouzlilo. Myslíme si, že by mohlo být takovým mostem mezi světem nemocných a světem zdravých,“ doplňuje k projektu Cibulka Katarína Vlčková.

Podívejte se na náš rozhovor v úvodu článku, ve kterém zazní, co všechno by měl dětský hospic obsahovat, kdy bude vše hotovo a kam se pozornost manželů Vlčových upře v budoucnosti. Co na jejich aktivity říkáte?