Ekonom Dominik Stroukal

Ekonom Dominik Stroukal Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Každý z nás zaplatí letos čtyři tisíce na daních za minulé dluhy. Je to strašně moc peněz. Jenže to nevidíme.
Někteří mladí na středních školách, kde učím, už uvažují i o digitálním vlastnictví věcí a ani já se ve svých třiatřiceti už nechytám.
Dominik Stroukal
3
Fotogalerie

Ekonom Dominik Stroukal: Tahle země není pro mladý, ale bude. Oni si to zařídí

Koronavirová krize je katastrofa, říká ekonom a expert na kryptoměny Dominik Stroukal (33). Kvůli ní se český stát i Evropská unie extrémně zadlužují, a to i na účet dnešních dětí a miminek, jichž se nikdo na názor neptá. Není to podle něj fér. „Jako kdybych si teď napůjčoval obrovské milióny, utratil je za dovolenou, za auto a nechal to splácet svou dceru (nyní pětiměsíční) s odůvodněním „měl jsem se, holčičko, díky tomu dobře, nebyl jsem v depresi, tak to zaplať“. Ale pozor, protože je optimista, věří, že ti mladí se jednou budou mít skvěle a ze splátek našich dluhů se možná i vykroutí. Jak je to možné?

Na podzim se zhorší ekonomická situace, může přijít i katastrofa. To teď slýcháme často. Myslíte si to také?

Už teď je to katastrofa! Ekonomicky i sociálně. V ekonomice vidíme nejhorší výsledky, které jsme kdy v moderních dějinách měli. A týká se to celého světa. Podívejte se třeba na USA – mají největší počet lidí na podpoře, ohromnou nezaměstnanost. Ale i kdyby pro vás byla ekonomická čísla neuchopitelná, je to i sociální katastrofa.

Myslíte tím, jak krize postihuje čím dál víc domácností? Podle dat je bezmála půl miliónu tuzemských domácností v těžké situaci.

Jistě, ale to se pořád týká spíš těch ekonomických čísel. Měl jsem na mysli něco jiného. Epidemie má hluboký dopad na psychické zdraví lidí, narostl počet duševních onemocnění, zvýšilo se riziko sebevražd, depresí, stoupla konzumace alkoholu, sedativ. Na sebevraždu pomýšlel kvůli krizi každý čtvrtý mladý Američan a u nás je to podobné. Jen si to uvědomme, každý čtvrtý mladý člověk, který by si měl užívat života v nádherné prosperující době, myslí na sebevraždu. To je opravdu katastrofa.

Kdo to platí? Video Dominika Stroukala o rouškovném můžete zhlédnout zde: 

Všichni vyhlížíme světlo na konci tunelu. Kdy a kde vidíte ten zlom vy, hrubým odhadem?

To je těžké. Jsou tu dvě neznámé. Ta první – nevíme, jak se epidemie bude vyvíjet. Ta druhá – vůbec netušíme, co udělá vláda, jak bude reagovat. Je nepředvídatelná, něco ji napadne, bum bác, jako třeba teď rouškovné pro seniory, miliardy létají a my netušíme, jak a kam budou létat zítra. Vláda vytváří mnohem větší nejistotu, než kdyby nedělala vůbec nic. A nejistota hospodářství škodí.

Vláda skutečně podle řady expertů nedokázala ekonomice efektivně pomoci. Co zatím udělala správně a co špatně?

Tak to by bylo dlouhé povídání. Obecně platí, že v nestabilní době by vláda měla poskytnout aspoň nějakou stabilitu. Určitě se povedla kompenzace 25 tisíc pro živnostníky, byla to rychlá a jednoduchá pomoc. Když nad tím tak přemýšlím, byl to vlastně jediný povedený program. Ty ostatní vláda zbytečně zkomplikovala, přeregulovala, zamlžila. Řada podniků dodnes neví, na čem jsou, nemají jistotu, zda z pomoci něco budou mít, anebo nebudou, jestli zpětně po nich úřady nepůjdou, protože nemají ten správný papír, jak je koronavirus zasáhl. Předvídatelnost je pro podnikání důležitější než suma peněz. Takhle před sebou ekonomika valí kámen už několik měsíců a všeobecně se doufá, že některý z programů pomoci zapůsobí. Tohle se nám opravdu nepodařilo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!