Populace stárne a přibývá lidí s demencí. Síť péče na to ale stále nestačí. Co se má změnit a jak se v Česku stárne s Alzheimerem?

Populace stárne a přibývá lidí s demencí. Síť péče na to ale stále nestačí. Co se má změnit a jak se v Česku stárne s Alzheimerem? Zdroj: Nguyen Phuong Thao

V péči o seniory s demencí jsou zásadní doteky. Proškolený personál dokáže pomocí bazální stimulace pacienty zklidnit od napětí i utišit bolest.
Ředitel Domova u rybníka ve Víceměřicích Felipe Sánchez López
Domov ve Víceměřicích vloni rozšířil kapacity. I tak má kolem 200 čekatelů na péči.
Simulovaná zastávka pomáhá zklidnit seniory, kteří mají vlivem nemoci tendenci odcházet
4
Fotogalerie

Epidemie Alzheimer: Populace stárne a přibývá lidí s demencí, péče ale stále nestačí. Co je potřeba změnit?

Víc seniorů a víc lidí  s nejčastější demencí. O tom, že je Alzheimerova choroba epidemií 21. století, se mluví už dlouho. Míst v pečovatelských domech ale stále není dost. Zvládne Česko předpovídaný demografický vývoj? Už teď je síť péče přetížená. Stát chce pomoci posílením služeb v terénu a sjednocením pravidel pro přijímání do sociálních služeb. Samotné domovy se snaží zvyšovat kapacity, jak se dá. Řadě z nich se také daří do péče o seniory s demencí zapojovat moderní přístupy. Třeba virtuální realitu. Lidský kontakt ale zůstává zásadní.

Maminka najednou seděla a nevěděla, že má uvařit oběd. Nepamatovala si na věci, které byla zvyklá dělat, popisuje Jiřina Jurasová dobu, kdy si v rodině začali všímat, že její tehdy šestasedmdesátiletá matka nezvykle zapomíná. Testy později potvrdily nejhorší obavy blízkých – Alzheimerovu chorobu. I když si matka paní Jiřiny problém nepřipouštěla, podstoupila brzy vyšetření, v časné fázi onemocnění začala brát léky a poměrně dlouho mohla žít v domácí péči. Jenže Alzheimer je neúprosný a přišel čas, kdy nemoc postoupila tak, že už ani s pomocí dcery Jiřiny pro ni nebyl pobyt doma bezpečný. „Bylo to čím dál horší. Maminka nezamykala, zvala domů cizí lidi z venku, byla zmatená. Hrozilo, že se jí něco stane. Bylo jasné, že doma už nemůže zůstat. Pro mě to bylo strašně těžké, sama sice pracuji v sociálních službách, ale když tyto věci člověk řeší u svého blízkého, rodiče, je to něco úplně jiného. A strašného. Ale nakonec jsem došla k přesvědčení, že je to pro ni nejlepší. Že o ni bude jinde lépe postaráno, a hlavně bude v bezpečí,“ vzpomíná paní Jiřina. 

Demence na vzestupu

Příběh, který zažívá stále víc rodin v Česku. Demence, a zvláště Alzheimerovy nemoci totiž mezi lidmi přibývá. A s nástupem silných ročníků do seniorského věku podle expertů bude přibývat ještě víc, a to nejen kvůli stárnutí populace, ale také lepší diagnostice nemoci. 

„Alzheimerova nemoc je věkově vázané onemocnění, postihuje kolem tří procent populace ve věku 65 let a každých pět let se číslo zdvojnásobuje. V 80 letech se dotýká zhruba třetiny populace, v devadesáti a více je to skoro každý druhý. Odhaduje se, že přibližně 140 tisíc lidí v Česku má demenci, z toho asi 60 procent přímo Alzheimerovu nemoc. Očekáváme, že v roce 2050 jich bude o třetinu víc,“ říká přednosta neurologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice Robert Rusina. „Demence postihuje nejen pacienta, ale vlastně celou rodinu. Proto je potřeba rodinu informovat a naučit ji, jak s nemocí žít, umožnit příbuzným podporu asistenčních a sociálních služeb, a pokud už je tak náročná, že je péče v domácím prostředí neuskutečnitelná, je potřeba mít funkční síť zařízení, která takového pacienta převezme do péče,“ dodává. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!