Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Dcera herečky a komičky Adély Elbel byla jedním z dětí, u nichž se covid zvrtnul v PIMS
Srdečními potížemi po covidu trpělo v Česku jedno z pěti tisíc nakažených dětí
Bára (13) porazila s pomocí lékařů z FN Ostrava závažné postcovidové onemocnění postihující děti
Bára (13) porazila s pomocí lékařů z FN Ostrava závažné postcovidové onemocnění postihující děti
Bára (13) porazila s pomocí lékařů z FN Ostrava závažné postcovidové onemocnění postihující děti
5
Fotogalerie

Přestaňme se už strašit covidem. Dodnes nelze zjistit, kolik dětí postihl syndrom PIMS

„Každý den teď přijímáme jedno dítě s PIMS,“ hlásil loni v prosinci přednosta pražské motolské dětské kliniky Jan Lebl. Za zmíněnou zkratkou se schovává syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi. „V Motole teď leží na JIP dvacet dětí s PIMS,“ tvrdila pak v lednu v médiích herečka a influencerka Adéla Elbel. Jak ale zjistil Reflex, obě výše zmíněná tvrzení jsou pochybná. V Motole zřejmě nikdy neleželo dvacet dětí s postcovidovým syndromem najednou. A denně jeden příjem? Přednosta Lebl dnes odmítá sdělit, kolik dětí s touto nemocí vlastně v prosinci v Motole bylo.

„V posledních dnech přijímáme na naši pediatrickou kliniku každý den v průměru jedno takové dítě.“ Tato slova pronesl v internetové televizi DVTV přednosta pražské motolské dětské kliniky v prosinci 2021. V Česku právě vrcholila další vlna covidu. Varianta delta se prohnala hlavně dětskou populací. Většině dětí naštěstí infekce nezpůsobovala větší obtíže, řada z nich onemocněním covid-19 prošla zcela bez příznaků.

Tak tomu nejdřív bylo i u sedmileté dcery moderátorky a komičky Adély Elbel, která byla shodou okolností tváří očkovací kampaně ministerstva zdravotnictví. Právě její dcerka byla jedním z přibližně čtyř set dětí, u kterých se nemoc později zvrtla do takzvaného syndromu multisystémové zánětlivé odpovědi – PIMS. Elbel svoji zkušenost s dceřinou nemocí v DVTV popisovala takto: „Měla příšerné bolesti, pak už to tělo přestávalo zvládat, takže musela být napojena na přístroje, doteď je na kyslíku, měla i srdíčko napojené.“ Následovala otázka: „Kolik dětí se syndromem PIMS tam teď leží?“ Slyšeli jsme pak tuto odpověď: „ARO je plné těchto dětí, nevím, kolik jich je. Tři čtyři, opravdu nevím. Řekli, že plné nebo že to jsou jenom PIMS. A potom na JIP říkali, tuším dnes, že dvacet dětí. Ty jsou méně závažné, moje dcera měla těžký průběh.“

Jaká ale byla realita? To dodnes není jednoduché zjistit.

Kolik? Neřeknu

Navzdory několik týdnů trvající korespondenci Reflex nezískal z motolské nemocnice informaci, kolik dětí s PIMS bylo právě v prosinci a lednu nakonec hospitalizováno. Přednosta Jan Lebl dnes není ochoten odpovědět na jednoduchou otázku, jak dlouho stav, o kterém opakovaně hovořil v médiích, kdy jeho oddělení přijímalo v průměru jedno dítě denně, trval. 

Ze souhrnných informací, které Reflex z motolské nemocnice nakonec obdržel, lze dojít k závěru, že za období od loňského října až do konce ledna letošního roku přijímalo tamní dětské oddělení s ­diagnózou PIMS v průměru sedm dětí měsíčně. Ona kalamitní situace s každodenním příjmem tedy zřejmě netrvala déle než pár dní a stav, kdy bylo hospitalizováno najednou dvacet dětí, jak o tom mluvila v médiích Adéla Elbel, je vzhledem k datům krajně nepravděpodobný.

Že se v Motole nejednalo o nic mimořádného, naznačil už v prosinci v rozhovoru pro Novinky.cz i ředitel nemocnice Miloslav Ludvík: „Není to nic masového. Při jakékoliv infekční nemoci budete mít určitý počet pacientů, které budete přijímat v těžkém stavu. To budete mít vždy.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!