V krizových chvílích se některé české porodnice opět uchylují k „retro“ praktikám z padesátých let, jako jsou zákaz přítomnosti otce (či jiné osoby blízké) u porodu, nucení žen do nevyhovujících porodních poloh a separace novorozenců od matek. Snímek z porodnice v Kladně, rok 1957.

V krizových chvílích se některé české porodnice opět uchylují k „retro“ praktikám z padesátých let, jako jsou zákaz přítomnosti otce (či jiné osoby blízké) u porodu, nucení žen do nevyhovujících porodních poloh a separace novorozenců od matek. Snímek z porodnice v Kladně, rok 1957. Zdroj: ČTK / JAN TACHEZY

Zákaz návštěv
Speciální izolační oddělení porodnice v čínském městě Wu-chan. Otec drží v náručí novorozenou dceru, která přišla na svět císařským řezem. Toto oddělení je vyhrazeno pouze pro ženy,  jež jsou infikovány virem SARS-CoV-2.
Pro hladký průběh porodu je podpora blízké osoby nesmírně důležitá. Významně se tak snižuje riziko nutnosti akutního císařského řezu nebo použití kleští.
3
Fotogalerie

Porod za časů koronaviru: Současná epidemie odhaluje potíže českého porodnictví

Jestli existuje nějaká doba, kterou by si člověk pro porod rozhodně nevybral, je to období epidemie koronaviru. Rodička totiž není ohrožena pouze možností infekce samotným virem, ale také celkovým chaosem ve zdravotním systému. Navíc mají ženy oprávněné obavy, že budou, ačkoli je to protiprávní, po porodu separovány od dítěte. Zdravotníci, mnohdy stále ještě nedostatečně vybavení ochrannými pomůckami a jasnými instrukcemi, zase prožívají dvojí stres: Musí chránit vlastní zdraví i zdraví pacientů a zároveň si poradit s ne vždy smysluplnými nařízeními ze strany ministerstva zdravotnictví a hygieny.

Vládní zákaz přítomnosti otce u porodu posunul situaci v některých porodnicích o mnoho let zpátky, i co se týče dalších postupů: některé porodnice nyní na svých webových stránkách oficiálně deklarují, že poporodní bonding není možný a že dítě bude po porodu separováno od matky na 12 hodin. Pokud bude mít matka negativní test na COVID, dostane dítě zpět. Pokud bude pozitivní, dostane ho až za čtrnáct dní. Takové absurdní a vyloženě škodlivé opatření je ovšem v rozporu jak s doporučeními WHO a amerického Centra pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC), tak s prohlášením České neonatologické společnosti. A tak se porodnice zastávající separaci dostávají do sporu s těmi, jež preferují bonding (z anglického propojení, připoutání), návštěvu otce na sále těsně po porodu a plné kojení dítěte infikovanou matkou.

Otce u porodu chceme, říkají porodníci

„Vládní opatření nedává úplně smysl. Styk rodiče s dítětem nelze zakázat, otec navíc nepatří mezi návštěvy, je to zákonný zástupce a dítě má na jeho přítomnost právo. Kromě toho WHO doporučuje přítomnost otce u porodu,“ vysvětluje MUDr. Ondřej Šimetka, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava. „My sami nepovažujeme riziko spojené s přítomností otce, který je bez příznaků, je vybaven ochrannými prostředky a zůstává pouze na sále, u porodu za nijak významné. Zákaz musíme bohužel respektovat, ale snažíme se, aby se toho pro rodičky moc nezměnilo. Otcové mají u nás možnost přijít hned po porodu a strávit první hodiny s dítětem a rodičkou na jednolůžkovém porodním pokoji, bez kontaktu s jinými lidmi, a přivítat tak své miminko, být u bondingu. Jak dlouho toto opatření udržíme, nevím, vyvolalo to velikou diskusi. Další návštěvy na poporodním oddělení už ale zásadně nedoporučujeme.“ Tady je navíc dobré si uvědomit, že pokud je hypoteticky infikovaný otec, je s velkou pravděpodobností infikovaná i žena, která s ním sdílí domácnost.

Stejný názor zastává i MUDr. Michal Zikán, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce: „Zákaz přítomnosti otce u porodu je z našeho pohledu nesmyslný. Pokud je otec asymptomatický, bez rizikových kontaktů a má ochranné pomůcky, nevnímáme ho jako riziko. A dítě má právo na přítomnost svého rodiče ze zákona. Ministerstvo zdravotnictví nám situaci jen ztížilo a způsobilo další komplikace a stres. Neexistují žádné jednotné metodiky, doporučení se každou chvíli mění a naše rodičky mají strach, co bude,“ vysvětluje. Stejně jako v Ostravě i na Bulovce pouštějí otce na sál hned po porodu.

Porodnice bez ochranných pomůcek

Část lékařů už možná infikovaná je, a to ne kvůli otcům na sále, ale proto, že v průběhu uplynulých týdnů neměli k dispozici ochranné prostředky. Operovali pacientky jen v chirurgických rouškách, přičemž u některých operací, u nichž vzniká aerosol, například u laparoskopie, je riziko nákazy pro lékaře vysoké. Britští odborníci proto dokonce některé zákroky v době epidemie nedoporučují, aby se lékaři nenakazili.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!