Video placeholde

Bojuji z posledních sil, obličej se může rozpadnout a v Česku mi nepomůžou. Smrti se nebojím, říká Danišová

Diagnóza, kterou má na světě jen pár desítek lidí. Ivaně Danišové chybí od narození pravá část obličeje. Má za sebou už mnoho operací, potřetí se jí vrátila leukémie a trpí taky vážnou arytmií srdce. Potřebuje operaci, kterou podle ní dokážou úspěšně provést jen v Japonsku. Na tu ale nemá peníze, a proto se obrací na lidi, a to skrz Nadační fond pomoci Karla Janečka. Svůj boj nevzdává. Rodičům, o které nedávno přišla, totiž slíbila, že vyhraje.

Je to přitom každodenní výzva. Danišová chodí na řadu vyšetření a lékařských konzilií a zároveň musí zvládat chemoterapii, která je hodně bolestivá. Taky ale pracuje. Říká, že by chtěla poprvé poznat, jaké to je, být zdravá. K tomu má pomoct klíčová operace. Pojišťovna ji neproplatí, požaduje totiž stanovisko lékařů, že ji nelze provést v Česku. A to je prý nemožné získat, i když si je Danišová jistá, že jiná možnost než Japonsko prostě není. Potvrzuje to studie a dosavadní úspěšnost zákroků, které tam provedli. Oddalování operace je risk, hrozí totiž zánět a postupné sesypání všeho, čím si už prošla.

Danišová popisuje, jak velkou ranou pro ni byla ztráta rodičů. Říká, že právě oni z ní vychovali bojovnici. Nad jejich hrobem se pak poprvé ptala, proč se to všechno děje právě jí. Mluví taky o šikaně, kterou si zažila v dětství, kdy ji třeba skopávali ze schodů a učitelé to neřešili. Širší rodina s Danišovou přerušila styky. Vadí jim totiž to, že svůj příběh medializovala. Prý to neměla řešit a dožít se prostě takového věku, jakého by se dožila.

Připouští si Ivana Danišová smrt? Jaké je bojovat s tolika vážnými onemocněními najednou? Kde bere energii? A co by se stalo, kdyby na operaci nakonec nemohla?