Video placeholde

Musíme to opravit, přirovnává Pekarová kroky vlády k práci na silnici. Výsledky podle ní přinese čas

Sebereflexe nám nechybí, je přesvědčená Markéta Pekarová Adamová. S čistým svědomím může předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 říct, že vláda si je vědoma svých chyb a dělá, co může. Každý se o tom bude moct přesvědčit, chce to ale čas. „Nejde všechno vyřešit okamžitě nějakým zázračným receptem,“ brání vládní pětikoalici přirovnáním k silničářům. Veřejné finance je potřeba opravit stejně jako vozovku a je trochu nespravedlivé se kvůli tomu zlobit, protože jde o kroky nutné k tomu, aby jednou vše znovu fungovalo. Necouvá ani ze svého přesvědčení, že Igor Stříž neměl být jmenován nejvyšším státním zástupcem. Jeho odvolání je podle ní stále ve hře.

„Nemůžete prosadit úplně všechno,“ vysvětluje Markéta Pekarová Adamová, proč její slib, že po volbách bude nejvyšší státní zástupce Igor Stříž odvolán, zůstává víc než dva roky nesplněný. Chápe, že je za něj svými kritiky popoháněna, a kdyby záleželo na ní, ve funkci by bývalý vojenský prokurátor nebyl. „Nemám tu příležitost, možnost, nejsem ministryní spravedlnosti, zodpovědnost nese pan ministr Blažek a je to věc, kterou jsem s ním, upřímně řečeno, řešila, to není tak, že bych to opravdu jenom takto pustila do veřejného prostoru,“ stojí si za svými slovy a netají přitom, že ani Radim Dragoun coby nový šéf olomouckých vrchních žalobců by nepatřil k její jednoznačné volbě.

Zpět by nevzala ani své přejmenování zářijového celonárodního setkání Česko proti bídě, které na sociální sítí X označila za dny Varšavské smlouvy. Jakkoli připouští, že šlo o zkratku, pokládá ji za poměrně výstižnou. Z jejího pohledu totiž nešlo o protivládní demonstraci, ale protisystémovou. „Lidé, kteří tam s panem Rajchlem na pódiu promlouvají, tak zkrátka mají buďto cíl posluchače, které tam mají, úplně zneužívat k nějakým svým vlastním politickým cílům, obohatit se, aby jim posílali peníze a tak dál, to také známe v případech, jako je pan Vrabel a další, anebo i souběžně tady oslabovat demokracii,“ má jasno a nařčení z arogance odmítá. „Je to jenom popis toho, k čemu tam skutečně dochází a co tam je vzýváno. Myslím, že je důležité právě pro tu skupinu lidí, která tam nejde, to pojmenovat, aby si byli vědomi toho, že tady je část společnosti, která není spokojena s demokracií,“ upřesňuje záměr, se kterým příspěvek psala.  

Mnohem radši než online ale s lidmi komunikuje osobně. Je to pro ni cennější zkušenost, byť se jedná o setkání s jejími oponenty. „Vidí, že jsem člověk z masa a kostí, že nejsem jenom nějaký virtuální účet, který může spravovat někdo jiný, a je i větší možnost zjistit, jak to dotyčný myslí, protože to není jenom o tom, co napíšete, a navíc na sociálních sítích lidé vystupují někdy úplně jinak než tváří v tvář,“ popisuje. Zdrojem nepochopení navíc může být i reakční doba. „Obecně tím, jak se zrychluje poptávka po rychlé reakci, je tam větší tlak, než bývával, a určitě to mnohdy může znamenat to, že abyste vynikl v množství reakcí, tak vážíte každé slovo, aby bylo co nejvíce pregnantní, a možná někdo spíš váží, aby bylo opravdu co nejvíce úderné. A někdy se časem ukáže, že realita není třeba tak černobílá, anebo je trošku jiná, což souvisí s tou rychlostí a jednoduchostí reagovat,“ dodává.

Jak vnímá výzvu Pirátů k odvolání ministra spravedlnosti Blažka? V čem si expremiér Andrej Babiš protiřečí? Jak chce TOP 09 podpořit stagnující českou ekonomiku? A je povinností politika být aktivní na sociálních sítích? Na tyto a další otázky odpovídala předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>