Video placeholde

Stát selhal při dohledu na ceny, obchodníci podváděli. Příští rok krize skončí, tvrdí poradce premiéra Křeček

Stát dlouhodobě selhává při dohledu nad obchodníky, umožnil jim vznik velkých struktur s dominantním postavením, které zneužívají na úkor zákazníků, myslí si ekonom a premiérův poradce Štěpán Křeček. Ten vzbudil emoce doporučením, aby Češi ve snaze ušetřit zamířili na nákupy do Polska. Za výrokem si stojí, ostatně výhodněji nakupovat jezdili lidé odjakživa, navíc pokud budeme akceptovat přehnaně drahé potraviny, nikdy se nezlevní. Doslova za diskriminaci považuje podmiňování nižších cen klubovými kartami. Ačkoli nejsme v situaci, kdy můžeme v jednom obchodě pořídit vše, lepší se a na trhu existují i pozitivní příklady řetězců. Výrazně lepší bude podle něj také příští rok, kdy dojde k hospodářskému oživení.

Všechny analýzy nasvědčují tomu, že krize, které se tady léta táhnou, by měly letošním rokem skončit a s tím příštím by mělo znovu odstartovat období prosperity. Aspoň slovy Štěpána Křečka, ekonoma a jednoho z poradců premiéra Petra Fialy. „I když máme na obloze jenom sluníčko, tak může samozřejmě přijít nějaký mrak, ale dneska je situace taková, že energetická krize je z pohledu spotřebitele za námi. Budeme mít plné zásobníky na tu další topnou sezónu a určitě ji zvládneme, i kdyby byla tuhá zima. Takže to není v tuhle chvíli určitě již problém. Energetická krize je dneska problém z pohledu státu a toho, jak se bude muset investovat do energetické infrastruktury,“ říká s tím, že ceny energií budou o desítky procent vyšší, než byly před energetickou krizí, ale rozhodně už nepůjde o násobky. S výrazně jednocifernou inflací se nadto začnou zvyšovat reálné příjmy tuzemských domácností a bude růst životní úroveň.

Dobrá by mohla být i letošní bilance státu, Křeček věří, že státní rozpočet skončí s nižším schodkem, než bylo loňských zhruba 360 miliard. Původně plánovaných 295 miliard korun, které vláda uvedla začátkem roku jako svůj cíl, bude zřejmě příliš ambiciózních. „Je krajně pravděpodobné, že se nepodaří dodržet plánovaný schodek, ale důležitý je dlouhodobý vývoj a to, že budeme pokračovat v té trajektorii postupného snižování schodků. A abychom měli větší jistotu, že skutečně budeme dál a dál snižovat schodky, tak si myslím, že ještě v letošním roce by měla přijít úsporná opatření. V prvé řadě musí stát ukázat, že umí šetřit na sobě, protože v příštím roce bude chtít, aby šetřili i lidé. Měl být jít příkladem, takže se musí proškrtat provozní výdaje na jednotlivých rezortech, určitě by se mělo pokračovat ve snižování počtu státních zaměstnanců. A v neposlední řadě se pak mnohé dotace nemusí škrtat až od příštího roku, ale můžou se škrtnout už letos,“ má jasno.

Právě optimalizaci ministerských režií a propouštění státních zaměstnanců považuje ekonom za nejschůdnější, zvlášť ve chvíli, kdy máme jednu z nejnižších nezaměstnaností na světě a výpovědi jsou v podstatě bezbolestné, protože propuštění okamžitě najdou jinou práci v soukromém sektoru, který financuje ten veřejný. „Chybí odvaha politiků. V zásadě souhlasí s obecným principem, že by se měli snižovat počty státních zaměstnanců, ale pak vždycky přijdou s tisícovkou výmluv, proč to zrovna na jejich rezortu nejde. A všichni ostatní ať škrtají. A když tohle udělá každý, tak stojíme na místě. Ale naštěstí jsou už ostrůvky pozitivní deviace a věřím, že právě skrz ty pozitivní příklady se donutí i další ministři, aby škrtali,“ dodává. Příkladně se podle něj chová ministerstvo financí, i když i tam je ještě kde brát.

Co je problematického na změně spotřební daně u nikotinových produktů a proč tichá vína zdaněná být nemají? Jak se staví ke kritice odborů? S jakou změnou v chování některých novinářů se potýká od chvíle, co se stal poradcem premiéra? Nebo v čem jsou Češi rekordmany v EU? Na tyto a další otázky odpovídal Štěpán Křeček, ekonom a poradce premiéra Petra Fialy.

Rozhovory Prostoru X můžete sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>