Video placeholde

Stuchlík: Styděl bych se být aktivistická buzna. Politici jsou pokrytečtí, kandidoval jsem kvůli egu a Babišovi

Zatímco první oficiální reakce lídrů stran na výsledky voleb byly plné optimismu, atmosféra uvnitř štábů tomu v sobotu večer nenasvědčovala. Aspoň podle podnikatele Petra Stuchlíka. „Panovala deziluze a mě velmi překvapilo, že v podstatě bez výjimky, ať to bylo Spolu, Číža nebo Piráti, stejně tak ANO, všichni čekali víc a byli minimálně z těch magistrátních výsledků rozčarovaní,“ říká bývalý pražský zastupitel a někdejší kandidát ANO na primátora, který svou spanilou jízdu komunální politikou ukončil v roce 2019, pouhý rok poté, co podlehl volání svého ega a nechal se do ní Andrejem Babišem zlákat. Krátká exkurze pro něj byla cennou zkušeností, zjistil mimo jiné, že o budoucnosti města nezřídka rozhodují lidé, u kterých „se divíte, že si vůbec dokážou ráno uvázat tkaničku.“

„Člověk si myslí, že je vhodný kandidát na základě nějaké svojí životní zkušenosti, která se ale zdaleka nepotkává se životní zkušeností 95 % voličů,“ má s odstupem času jasno podnikatel Petr Stuchlík. Sám se před čtyřmi lety stal zářným příkladem takového sebeklamu. Telefonát a následná večeře s tehdejším premiérem Andrejem Babišem ho utvrdily v tom, že je tím vyvoleným. Zpětně přiznává, že byl tehdy mimo běžnou realitu, ale svého rozhodnutí vstoupit do politiky nelituje, jakkoli se v ní dlouho neohřál. „Říkal jsem si, když do toho nepůjdu, když to nevezmu, tak si budu celý život vyčítat, že jsem možná něco mohl změnit, a tak dál. Dneska vím, že to bylo naivní, ale vím to kvalifikovaně,“ přiznává bývalý pražský zastupitel a bývalý kandidát ANO na primátora. Netají se přitom ani tím, že podstatnou roli při zvažování nabídky kandidovat sehrálo jeho ego.

„Možná to, proč jsem se necítil dobře v politice, je, že mě prostě přišli někdy ti lidi strašně pokrytečtí, ale to do politiky patří a já jsem měl vždycky vlastně velké štěstí, že jsem nemusel být pokrytecký,“ zamýšlí se nad tím, proč se svého předvolebního slibu „nakopnout Prahu“ tak rychle vzdal. Mohl si to dovolit, na své funkci nebyl existenčně závislý. „Zároveň jsem na magistrátu viděl lidi, kteří tam šli, protože jim nic jiného nezbývá. A není to vždycky jejich chyba. Proč máme tolik učitelů, když máte ministra vnitra učitele, Jenda Čižinský je učitel, skoro všichni jsou učitelé nebo zdravotníci, kteří prostě mají malé mzdy, tak to taky něco vypovídá o nastavení společnosti,“ konstatuje.

Přetvařovat se navzdory doporučením některých kolegů odmítl i v souvislosti se svou sexuální orientací. „Nikdy jsem nebyl na Pride, a to je přesně to, co mi vyčítali: ‚Proč jste nebyl na Pride?‘ A já říkám: ‚No, ale já tím otevřeně žiju.‘ Byl jsem jeden z mála finančníků, možná první, který se nikdy nestyděl za svého partnera. Fincentrum vyrostlo relativně rychle a byli jsme vidět. A já jsem si říkal, že pro tu komunitu je to mnohem důležitější, než abychom měli jednou za rok průvod, který rozumím, že někomu může dodat sebevědomí, ale často taky tu společnost rozděluje,“ uzavírá s dovětkem, že by se sám za sebe styděl být „aktivistická buzna“.

Co má společného s prezidentským kandidátem Karlem Janečkem? Kdo mu dal přezdívku "Babišův lichvář"? Co si myslí o současném lídrovi pražské kandidátky hnutí ANO Patriku Nacherovi? Jak ho ovlivnila novinářka Sabina Slonková? Nebo v čem má ODS markantní náskok před ostatními stranami? Na tyto a další otázky odpovídal podnikatel Petr Stuchlík.

Pokud podle vás rozhovory Prostoru X stojí nejen za pozornost, ale i za ocenění, hlasujte pro pořad v kategorii Online video v anketě Křišťálová Lupa 2022 – zde. Děkujeme!