Senátní volby - 2. kolo v Lidovém domě

Senátní volby - 2. kolo v Lidovém domě Zdroj: Tomáš Tesař

Senát měl být radou moudrých. Je z něj ale odpadkový koš

Pamatujete si ještě ty vznešené řeči autorů ústavy a zastánců dvoukomorového parlamentu? Že senát bude pojistkou demokracie, že jeho členové budou vracet Sněmovně legislativní zmetky. Že většinový systém vygeneruje skutečné politické osobnosti a že ze senátu se stane jakási rada moudrých - tak zněl mocný hlas Jana Kalvody, Václava Havla a dalších propagátorů senátu.

 

A realita? Za všechny příklady jeden: Třiašedesáti procenty zvítězil v druhém kole senátních voleb v bruntálském volebním okrsku soudruh (ještě v polovině devadesátých let člen komunistické strany) Jaroslav Palas.

 

 

Těžko si lze představit šedivějšího funkcionáře – jako z běžícího pásu z něj padají omšelé fráze a k představě „moudrého“ senátora má asi tak daleko, jako Jiří Paroubek k Winstonu Churchillovi. To, že si za několik málo posledních let dokázal našetřit desítky milionů korun na stavbu luxusního penzionu v Jeseníkách, je smutnou třešničkou na Palasově (našem?) senátním dortu.

 

Rada moudrých? Spíše odpadkový politický koš.

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte Reflex.cz v hlasování o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.

 

Foto: Tomáš Tesař