Kostel svatého Mikuláše, Hamburk, Německo

Kostel svatého Mikuláše, Hamburk, Německo Zdroj: Profimedia.cz

Nejvyšším kostelem světa je s věží dosahující výšky 161,5 metru chrám v německém Ulmu. Původně katolický dóm je od dob reformace dómem luteránské církve. Stavět se začal v gotickém slohu v roce 1377 a dokončen byl o několik století později – v roce 1890, kdy se navíc stal na jedenáct let nejvyšší stavbou světa. V roce 1901 jej však překonala radnice ve Filadelfii s výškou věže 167 metrů.
V roce 1990 byla věřícím otevřena nejvyšší (i rozlohou největší) římskokatolická stavba na světě. Překvapí možná její umístění, nachází se totiž v hlavním městě Pobřeží slonoviny, v Yamoussoukru. Hlavním stavebním materiálem na baziliku Panny Marie Královny míru byl mramor, stavba zabírá plochu 30 000 metrů čtverečních a je vysoká 158 metrů.
Během druhé světové války na katedrálu svatého Petra v Kolíně nad Rýnem padaly bomby, přesto stavba, která se začala stavět už v roce 1248, přežila. S věží vysokou 157 metrů je tak na třetím místě našeho žebříčku. Dostavěna byla podobně jako ulmský chrám až v 19. století, což prý podnítilo i dostavbu pražské katedrály sv. Víta.
Na rozdíl od slavné katedrály Notre-Dame v Paříži, která měří pouhých 69 metrů, je ta ve francouzském Rouenu podstatně vyšší. Rouenský Notre-Dame má věž, jež dosahuje výšky 151 metrů. Původně jde o raně gotickou stavbu, věž své úctyhodné velikosti ale dosáhla až v 19. století. Rouenskou katedrálu proslavil mimo jiné Claude Monet, který ji maloval v různých fázích dne a různých ročních obdobích.
Druhou nejvyšší stavbou Hamburku a zároveň pátým nejvyšším kostelem je místní neogotický luteránský kostel svatého Mikuláše. Respektive jeho pozůstatky, které zůstaly po bombardování města v roce 1943. Poničená hlavní loď byla po válce zbourána, avšak věž vysoká 147 metrů naštěstí přežila a pravidelně z ní zní zvuky zvonkohry složené z 51 zvonků.
10
Fotogalerie

Kostely, které se dotýkají nebes aneb Nejvyšší svatostánky světa

Vysoké gotické katedrály i velkolepé baziliky, stavby postavené před stovkami let i ty modernější – podívejte se, jak vypadají kostely ve světové top desítce, když je seřadíme podle výšky.

Víte, kolik měří nejvyšší věž svatovítské katedrály? Je to 96,6 metru a tím pádem se v první desítce nejvyšších kostelů a katedrál světa neumístila. Která kostelní věž světa tedy dosahuje nejvýš k nebesům?

Pokud by byla na sté výročí úmrtí jejího slavného tvůrce opravdu dokončena, stala by se s výškou 172 metru jedničkou barcelonská Sagrada Família. Architekt Antoni Gaudí její výšku plánoval už v roce 1882. Měla být jen o kousek nižší, než nejvyšší barcelonský kopec, což je Montijuïc s výškou 173 metru. Nechtěl totiž, aby jeho stavba převyšovala dílo Boží.

Na to, zda bude nejslavnější Gaudího budova opravdu dokončena, si však počkáme až do roku 2026. Od koho pak pomyslnou štafetu převezme? To, jaký je nejvyšší kostel světa už dnes i zda se umístil papežský chrám ve Vatikánu alespoň v první desítce, se dozvíte v naší fotogalerii.