Chorvatské město Pula je vyhledávané pro památky z římského období, zejména pro pěkně zachovaný amfiteátr

Chorvatské město Pula je vyhledávané pro památky z římského období, zejména pro pěkně zachovaný amfiteátr Zdroj: ČTK

Ulice Králova přístaviště ze seriálu Hra o trůny najdeme v Dubrovníku
Zadar - kostel sv. Donáta je jednou z nejcennějších středověkých staveb Chorvatska.
Pula je vyhledávaná pro památky z římského období, zejména pro pěkně zachovaný amfiteátr
Pozoruhodnou památkou Trogiru je pevnost Kamerlengo, jejíž historie se začala psát ve 14. století
Architektonicky a historicky hodnotným je hrad Veliki Tabor z 12. století
7
Fotogalerie

Neležte jen na pláži. Chorvatsko je plné historických památek, které zpestří vaši dovolenou

Památky v Chorvatsku dýchající historií jsou českými dovolenkáři často přehlíženy, přestože jsou rozprostřeny po celé délce chorvatského pobřeží, takže z oblíbených pláží k nim není vůbec daleko. Řada z nich je navíc zapsána i na seznamu UNESCO. Až tam pojedete na dovolenou příště, vezměte si k ruce náš seznam chorvatských památek.

Skalnaté a oblázkové pláže a křišťálově čistá voda chorvatského Jadranu jsou fajn, stejně jako restaurace s nabídkou čerstvých mořských plodů a balkánských specialit či dlouho do noci otevřené bary a diskotéky. Co by to ale bylo za dovolenou bez alespoň jednoho výletu za poznáním dalších věcí, které Chorvatsko nabízí.

Památkové skvosty historických chorvatských měst

Dubrovník: Hradby i Hra o trůny

Mohutnými hradbami obehnané jihodalmatské město Dubrovník zdobí chorvatské pobřeží jako skutečná perla. V celém státě nenajdete jiné město, které by mu svou krásou mohlo konkurovat.  Unikátně zachovalé historické centrum plné středověkých památek, domů a kostelů v podstatě nenarušuje žádná moderní výstavba, čehož si všimli i tvůrci oblíbeného seriálu Hra o trůny, kteří v Dubrovníku díky jeho unikátní historické atmosféře našli kulisu pro seriálové Královo přístaviště. Nedaleko je také atraktivní pláž Banje.

Ulice Králova přístaviště ze seriálu Hra o trůny najdeme v DubrovníkuUlice Králova přístaviště ze seriálu Hra o trůny najdeme v Dubrovníku|Instagram/filmtourismus

Ještě dříve, konkrétně v roce 1979, chorvatské město ocenila organizace UNESCO, když jej zapsala na seznam Světového kulturního dědictví. Přímo ve městě ocení turisté řadu zajímavostí, mj. mořské akvárium nebo jednu z nejstarších dochovaných lékáren na světě. Hledejte ji ve zdejším františkánském klášteře. Přesto ale platí, že Dubrovník si nejlépe užijete shora, totiž při procházce po městských hradbách. Díky nim lze celé historické jádro obejít kolem dokola a užít si neskutečně malebných výhledů nejen na kulturní památky. 

Split: Diokleciánův palác, katedrála i mramorové sloupy

Hlavním tahákem a památkou středo-dalmatského města Split je bezesporu Diokleciánův palác, rovněž v roce 1979 zapsaný na Seznam světového dědictví UNESCO. Nechal si jej postavit římský císař Dioklecián ve čtvrtém století našeho letopočtu. Stavba zabírá plochu necelých třiceti tisíc metrů čtverečních, což odpovídá ploše menšího římského sídla. 

Diokleciánův palác ve Splitu byl v roce 1979 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCODiokleciánův palác ve Splitu byl v roce 1979 zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO|ČTK

V dnešní době je palácový komplex v podstatě organickou součástí města. V centru Splitu je k vidění malebný peristyl, dvůr obehnaný mramorovými korintskými sloupy, a nebo také katedrála svatého Domnia.

Trogir: Katedrála svatého Vavřince a pevnost Kamerlengo

Jen zhruba dvacet kilometrů od Splitu leží městečko Trogir. Jeho historické jádro se nachází na ostrůvku mezi chorvatskou pevninou a ostrovem Čiovo a v roce 1997 bylo rovněž zapsáno na seznam UNESCO. 

Za vrchol návštěvy města platí prohlídka bohatě zdobené románské katedrály svatého Vavřince. Nad krásou portálu mistra Radovana až přechází zrak.  Další pozoruhodnou památkou Trogiru pak je pevnost Kamerlengo, jejíž historie se začala psát ve 14. století. 

Pozoruhodnou památkou Trogiru je pevnost Kamerlengo, jejíž historie se začala psát ve 14. stoletíPozoruhodnou památkou Trogiru je pevnost Kamerlengo, jejíž historie se začala psát ve 14. století|ČTK

Šibenik: Katedrála svatého Jakuba a krásné paláce

Stále ještě ve střední Dalmácii, a to asi padesát kilometrů severovýchodně od Trogiru, lze nalézt další skvost Chorvatska i světového dědictví UNESCO.  Katedrála svatého Jakuba zdobí město Šibenik, vybudované při ústí řeky Krky do moře. Architektonicky a umělecky nesmírně hodnotná památka je považována za vrcholné dílo jednoho z nejvěhlasnějších umělců regionu, Juraje Dalmatince. 

Pozornost návštěvníků si ale zaslouží i zbytek města, kde je k vidění řada krásných paláců. Při toulání křivolakými uličkami můžete lehce zabloudit a ocitnout se až u pevnosti svaté Anny, z jejíž zpřístupněné hradby umožňují krásný pohled na město, katedrálu i ústí řeky Krka.

Zadar a Nin: Římské fórum i kostel svatého Kříže

V severní Dalmácii za vidění rozhodně stojí její metropole, město Zadar. Historie tohoto chorvatského města sahá až do sedmého století před naším letopočtem, kdy jej založili Liburnové. Z historických památek jsou zde dnes turisty vyhledávány zbytky římského fóra, několik chrámů a kostelů v čele s malebnou stavbou kostela svatého Donáta nebo zachovalý systém benátského opevnění, díky němuž se Zadar v roce 2017 také dostal na seznam UNESCO. 

Zadar - kostel sv. Donáta je jednou z nejcennějších středověkých staveb Chorvatska.Zadar - kostel sv. Donáta je jednou z nejcennějších středověkých staveb Chorvatska.|Michal Protivanský

Moderní turistickou atrakcí Zadaru pak jsou mořské varhany, instalované v roce 2005 na pobřežní promenádě přímo v historickém jádru města. Zařízení tu od té doby pro potěšení návštěvníků při sebemenším vlnobití vyluzuje libozvučné tóny.

Tak trochu ve stínu Zdaru se schovává nedaleké město Nin.  Maličké městečko s bohatou historií bývalo mimo jiné sídlem chorvatského biskupa. Raně románský kostel svatého Kříže z 11. století, dochovaný ve své původní podobě, je tak vlastně nejmenší katedrálou na světě.

Poreč: Byzantská bazilika z šestého století 

Celou řadu pěkných chorvatských historických pamětihodností nabízí turistům i istrijská města. Za tou asi nejvýznamnější se vydejte do Poreče. Oblíbené letovisko obklopené množstvím prázdninových komplexů ve svém historickém centru ukrývá opravdový klenot, raně byzantskou baziliku svatého Eufrasia z šestého století. 

Poreč ukrává opravdový klenot, raně byzantskou baziliku svatého Eufrasia z šestého století.Poreč ukrává opravdový klenot, raně byzantskou baziliku svatého Eufrasia z šestého století.|ČTK

Ta byla v roce 1997 zapsána na seznam UNESCO jako doposud jediná památka na celé Istrii.  Návštěvníci v bazilice i v přilehlém muzeu mohou obdivovat zejména cenné byzantské mozaiky.

Pula, Rovinj a Motovun

Největší město Istrie, zhruba šedesátitisícová Pula, je vyhledávaná pro památky z římského období, zejména pro pěkně zachovaný amfiteátr.  Za návštěvu stojí i Rovinj. Historické jádro chorvatského města plné úzkých křivolakých uliček leží na poloostrově, z okolních břehů nebo z paluby výletních lodí se proto naskýtají mimořádně malebné pohledy na jeho siluetu.  A to zejména v podvečer, kdy jsou řady domů čnící nad mořskou hladinou osvětlovány paprsky zapadajícího slunce. 

Pula je vyhledávaná pro památky z římského období, zejména pro pěkně zachovaný amfiteátrPula je vyhledávaná pro památky z římského období, zejména pro pěkně zachovaný amfiteátr|ČTK

Za nejkrásnější město istrijského vnitrozemí bývá po právu považován historický Motovun. Postavili jej na 277 metrů vysokém kopci.  Výhledy z městských hradeb do okolní krajiny tak stojí za to, obdobně ale potěší i pohledy z okolí na město. V oblasti Motovunu se mimochodem daří lanýžům. Různé speciality z nich můžete ve městě na mnoha místech ochutnat.

Památky chorvatských ostrovů

Co se týká chorvatských ostrovů, ty jsou na významné historické památky o něco méně bohaté. Za alespoň krátkou zmínku nicméně určitě stojí jihodalmatská Korčula s katedrálou svatého Marka a krásně zachovanými hradbami. 

Na středodalmatském ostrově Hvar stojí za vidění městečko Stari Grad s hradem Tvrdalj. Oblast východně od tohoto města, zvaná Starigradská pláň, je mimochodem rovněž součástí světového dědictví UNESCO. Zachoval se zde totiž cenný systém starých zídek a cest, tzv. řecký ager, spočívající v parcelaci zemědělské půdy v době kolonizace ostrova. Z kvarnerských ostrovů lze vypíchnout staré město Rab, ležící na stejnojmenném ostrově, nebo fotogenickou starou vesničku Lubenica, kterou turisté najdou na ostrově Cres.

Hrady, pevnosti, vykopávky

Našinci zvyklí na české hrady a zámky mohou být z podoby většiny chorvatských hradů zklamaní.  Podél pobřeží Jadranu, respektive v dojezdové vzdálenosti pro jednodenní výlet z přímořských letovisek, jsou k vidění spíše strohé strážní pevnosti, nezdobené stavby s holými zdmi a prázdnými interiéry.  Některé z nich ale za návštěvu stojí. 

Pevnosti Klis a Knin

Třeba mohutná pevnost Klis, postavená na vysoké skále nedaleko Splitu, nabízí fenomenální výhled na oblast kolem tohoto města a přilehlé ostrovy. Výtečný rozhled do okolí poskytuje také značně rozsáhlá pevnost v jinak nepříliš významném a zajímavém vnitrozemském městě Knin

Mirabella a Nehaj

Turistům trávícím dovolenou v oblasti Makarské riviéry lze doporučit návštěvu městečka Omiš a zdejší pevnůstky s názvem Mirabella. Ti, kteří se vyskytují v oblasti Kvarneru anebo alespoň projíždějí po kvarnerské části jadranské magistrály, by se měli zastavit v městečku Senj u pevnosti Nehaj

Trakošćan, Veliki Tabor, Varaždín a Ozalj

Stavby, které více odpovídají středoevropské představě o středověkém šlechtickém sídle, lze nalézt v severní části Chorvatska. V relativní blízkosti dálnice spojující hlavní město Záhřeb s hraničním přechodem Gornji Macelj, kterou využívá značná část českých turistů směřujících k moři anebo naopak zpátky do vlasti, jsou hned tři hrady, jejichž návštěvy by milovníci památek a historických skvostů neměli litovat. 

Platí to v prvé řadě o romantickém Trakošćanu, jenž bývá mezi chorvatskými hrady zpravidla zmiňován na prvním místě.  Architektonicky a historicky ještě hodnotnějším je nicméně hrad Veliki Tabor. Historie této chorvatské památky sahá až do 12. století a v minulých letech byl nádherně zrekonstruován. 

Architektonicky a historicky hodnotným je hrad Veliki Tabor z 12. stoletíArchitektonicky a historicky hodnotným je hrad Veliki Tabor z 12. století|ČTK

Třetí zmíněný hrad pak najdete ve městě Varaždín. Asi padesát kilometrů od Záhřebu, tentokrát jihozápadně směrem na Rijeku a Karlovac, stojí na vysokém ostrohu nad řekou Kupou hrad Ozalj

Zříceniny středověkého města

Z dalších historických památek Chorvatska stojí určitě za zmínku zříceniny istrijského Dvigradu. Nejedná se jen o zříceninu hradu, jak jsme zvyklí z českého prostředí, ale o značně rozsáhlé zříceniny celého středověkého města. Dvigrad leží ve vnitrozemí Istrie, z pobřežních sídel je to k němu nejblíže z Rovinje. 

Římské památky i neandrtálci

Dále se na území Chorvatska nachází řada připomínek osídlení z dob římské říše. Příkladem může být rozlehlý archeologický park Salona nedaleko Splitu. K vidění jsou zde vykopávky města, které před dvěma tisíci lety bývalo hlavním městem římské provincie Dalmácie. 

Významná archeologická lokalita světového významu se pak nachází i na severu země, poblíž městečka Krapina. Jedná se o jedno z nejvýznamnějších světových nalezišť neandrtálského člověka vůbec. Před deseti lety tu proto otevřeli Muzeum krapinských neandrtálců, které zájemcům o dobu pravěku bez váhání doporučujeme k návštěvě.