Vladimír Polívka

Vladimír Polívka Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Vladimír Polívka: Z červeného koberce na osla

Jeden z našich nejambicióznějších režisérů, Radim Špaček, mu dal ve svém novém filmu Místa hlavní part. Náročný, protože  niterný, nemluvný a lehce patetický. “Protiúkol jak kráva,” jak říká sám (extrovertní a mluvný) Vladimír Polívka. Pro Reflex se neusadil na krávu, nýbrž na osla. “Otec je koňák, předci z Francie byli honáci, ale já mám blíž spíš k tomu oslovi. A asi nejsem jediný, kdo si to myslí,” smál se.

Polívkova cesta k herectví nebyla přímá. Ne že by k němu nelnul, jen mu ho každý připomínal v souvislosti se jménem jeho rodičů. Na pár let dokonce uvěřil, že bude lepší, když přesedlá na jinou disciplínu, a dal se na závodní snowboarding. Geny tím však neoklamal. Nakonec vystudoval DAMU, žije divadlem a teď už má za sebou i svou první velkou filmovou premiéru. A taky první střet s kritikou - některé recenze Místa překvapivě nešetřily.

“Tenhle den si budu pamatovat: ráno jsem si přečetl, jak jsem lživý, a odpoledne jste mě posadili na osla,” shrnul nejčerstvější zážitky. V ruce třímal pytlík s exkrementy svého čtyřměsíčního psa Beschamela a nazítří ho čekala obhajoba diplomové práce. I tak může vypadat cesta z “červeném koberci”.

Video placeholde
Vladimír Polívka na oslu • Reflex.cz

Rozhovory, které s Vladimír Polívkou, vedla jiná média, byla plná otázek na jeho rodiče a vyrovnávání se se slavným příjmením. Reflex dal mladému herci prostor jak autonomní osobě a talentu, jenž si zaslouží pozornost bez ohledu na to, co se píše v občance. Tématu kořenů se nevyhýbal, ba právě naopak, ale neměl je na talíři povinně - ke své velké radosti. “Na minulost a tradice nemám kapacitu, nejdřív se musím poprat s realitou. Až moc dobře si pamatuju, před čím mě odmalička varovali - že když je člověk herec a padá, padá ze strašný vejšky. Rád bych se na to připravil.”

Reflex 39 obálkaReflex 39 obálka|ArchívRozhovor s hercem Vladimírem Polívkou najdete v novém tištěném Reflexu.