Pára stoupala z Vltavy jen párkrát. Zato povodněmi nás řeka \\\\\\\"obdarovala\\\\\\\" již několikrát.

Pára stoupala z Vltavy jen párkrát. Zato povodněmi nás řeka \\\\\\\"obdarovala\\\\\\\" již několikrát. Zdroj: Michal Šula

Vladislav Dudák je autorem také průvodce po vinařských stezkách
Dudák se na netradiční průvodce specializuje
Prahou po Vltavě je dokonalý turistický průvodce
Dudák se na netradiční průvodce specializuje
Do Dudákovy autorské knihovny patří i učebnice či skripta
5
Fotogalerie

Putování Prahou po Vltavě: dějiny i současnost jedné řeky

Po březích, ostrovech a mostech ležících na Vltavě v okolí hlavního města lze putovat mnoha cestami a směry. Jejich přehled nabízí nová kniha Vladislava Dudáka Prahou po Vltavě.

Vladislav Dudák: Prahou po Vltavě
vydalo nakladatelství Práh
fotografie: Jiří Podrazil
počet stran: 290
cena: 399 korun

 

Fuldaha, Wultha, Wiltaua, Wilth-ava čili Divoká voda. Máte rádi řeky a obzvlášť potom Vltavu? Touláte se rádi po jejích březích? Pak přesně pro vás je určena nová kniha Vladislava Dudáka Prahou po Vltavě. Ze všech cest napříč Prahou jsou totiž podle něho nejpestřejší a nejproměnlivější právě cesty podél Vltavy. Prahou po Vltavě je turistický průvodce pro starší a pokročilé. Kromě nových míst na výlet tu můžete objevit i netušené možnosti dalšího vyžití, třeba díky cyklistice či jiným sportům.

 

 

Stezky kolem Vltavy totiž vedou překvapivě krásnou přírodou, lokalitami se staletou a někdy značně bouřlivou historií. Pozoruhodné památky se střídají v krajině s moderní architekturou i s vltavskými hospůdkami a kavárnami. V knize se seznámíme s historií Vltavy od pravěku do současnosti, s řemesly a lidmi "od vody", významnými památkami, přírodními krásami i pozoruhodnými příběhy. Minulost poodkrývá řada historických rytin a fotografií, současnost ilustrují barevné fotografie. Místa, která se nejvíce změnila, dokumentují originální plánky či nákresy.

 

 

"Když si má třeba cizinec vybavit zpětně Prahu, i jemu se stejně jako malým Pražánkům v představě se spletitými uličkami nebo před panoramatem Hradčan shodně zaleskne vltavské zrcadlo uprostřed města," tvrdí Vladislav Dudák. Vltava skutečně určovala rysy krajiny kolem české metropole, profilovala se podle ní i celá Pražská kotlina. Vltava tvoří hlavní osu Prahy a nejstarší z mostů přes ni, Karlův, byl vstupní branou do českého království.

 

"Tato kniha ale nemá v úmyslu popisovat poesii pražské Vltavy, klade si za cíl nalézt a popsat cestu k Vltavě a podél Vltavy. Budeme chodit (a plavit se), dívat se na to, co jest, a ohlížet se za tím, co bylo. A co se poesie týče - každý ať je sám sobě vltavským básníkem. Bude-li chtít," píše Dudák v úvodu průvodce, který je v jeho autorské knihovničce již několikátým v řadě.

 

Tři hlavní části knihy zavedou čtenáře nejprve do historie Vltavy, počínaje prvohorním obdobím a konče kanalizací řeky v první polovině 20. století. Vztah obyvatel Prahy k Vltavě řeší kapitola nazvaná Vlídná i nevlídná řeka (kdo by si nevzpomněl na povodně?), Silnice na vodě je detailním studiem Vltavy jako vodní cesty napříč republikou. Přes vodárenství se pak čtenář dostane až k samotnému putování - těch poutí je v knize celkem devět.