Marek Wollner: Reportér na odstřel

Marek Wollner: Reportér na odstřel Zdroj: Brána

Když novináři perou svoje prádlo na veřejnosti. Vychází kniha Marka Wollnera Reportér na odstřel

Na Composer Summit se do Prahy sjíždějí slavní skladatelé filmové hudby, ve Špálovce vystavuje Jakub Janovský, Roxy obsadí na dva dny drum’n’bassová hvězda Netsky.

V tištěném Reflexu recenzujeme dokument Tady Havel, slyšíte mě?, který se včera vydal na svou pouť českými kiny. Jeho režisér Petr Jančárek pak v rozhovoru s Vojtěchem Ryndou vzpomíná, jaké nezapomenutelné zážitky mu „stínování“ exprezidenta od roku 2009 do Havlovy smrti přineslo.

Rozmlouváme s Polákem Antonim Komasa-Łazarkiewiczem, který zkomponoval hudbu k filmům režisérů Agnieszky Hollandové, Jana Komasy či Magdaleny Łazarkiewiczové. Nyní přijíždí do Prahy, aby se ve dnech 18. až 23. dubna zúčastnil Composers Summitu, akce určené hudebním skladatelům a profesionálům v audiovizi. 

Píšeme také o jednom z nejlépe hodnocených filmů loňského karlovarského filmového festivalu, o bouřlivém italském snímku Ohňostroje. Věnujeme se skvělé výstavě Jiřího Načeradského Krása bez závoje ve Ville Pellé a recenzujeme novou desku skotských The Jesus and Mary Chain nebo zneklidňující Knihu denních modliteb Joan Didionové.

V Miláně začíná největší veletrh designu a v Benátkách po neveřejných preview příští víkend výtvarná olympiáda – Biennale Arte 2024.

Pokračování 2 / 11

LITERATURA

Marek WollnerMarek Wollner | archiv Blesku

Kateřina Kadlecová: Marek Wollner o ČT a politických kuloárech

Na pár dní mě doslova pohltilo tiskové pdf Reportéra na odstřel, mix tell-all, autobiografického a klíčového románu Marka Wollnera, jednoho z nejznámějších českých novinářů. V pondělí 15. dubna vydá Wollnerovu třistapadesátistránkovou kompro knihu nakladatelství Brána. Její autor po vážných obviněních ze strany svých kolegyň loni v lednu po bezmála čtvrtstoletí odešel z České televize, ale policejní vyšetřování ho očistilo. Není mi o nic sympatičtější než dřív – to by si musel odpustit kydání hnoje na své spolupracovníky z ČT (někteří mají průhledné přezdívky, jiní jsou identifikováni přímo) a především nevyžádanou a nevkusnou objektivizaci ženské stafáže příběhu (o hrdinkách tu věru nelze mluvit). Velmi čtivou knihu lze ovšem doporučit jak hltačům politického bulváru, tak zájemcům o pohled do zákulisí české mediální scény. 

Marek Wollner: Reportér na odstřel, Brána, 2024

Pokračování 3 / 11

POČÍTAČOVÁ HRA

Hra Lethal CompanyHra Lethal Company | Zeekers

Jan Studnička: Nejsrandovnější horor poslední dekády

Lethal Company je kooperativní hra, kde musíte plnit finanční kvóty, jinak vás vaše Společnost popraví. Takže v týmu s ostatními hráči vyrazíte na opuštěné planety, měsíce, léta zchátralé koloniální základny, v nichž dávno není nic cenného, a zkusíte z nich vyrvat poslední zbytky cenných materiálů. Protože v krutém a studeném vesmíru je tou nejstrašidelnější věcí kapitalismus. Tedy dokud se nedozvíte, proč jsou ty planety opuštěné, a neobjeví se monstra. Lethal Company je nejsrandovnější horor poslední dekády.

Lethal Company, Zeekers, 2023–2024 

Pokračování 4 / 11

HUDBA

Autor Assassin´s Creed Jesper Kyd ve svém studiuAutor Assassin´s Creed Jesper Kyd ve svém studiu|Composers Summit

Vojtěch Rynda: Pražský slet skladatelů

Už potřetí přivítá Composers Summit v Praze věhlasné skladatele a orchestrátory hudby k filmům, televizním seriálům i videohrám. Mezi hosty bude autor hudby k filmům Největší showman nebo Iron Man 2 John Debney, držitelka Grammy Nan Schwartzová, dánský skladatel hudby k herním sériím Hitman či Assassin’s Creed Jesper Kyd, pětinásobný držitel Emmy Jeff Beal a mnozí další. Klíčovou součástí programu jsou masterclassy pod vedením hollywoodských skladatelů, inspirativní přednášky Secrets of Scores a možnost pro talentované tuzemské skladatele předvést své umění zástupcům světových studií, jako jsou Netflix, Sony & PlayStation, Paramount či Universal. Vrcholem akce jsou tematické koncerty Českého národního symfonického orchestru pro veřejnost, které si světově uznávaní skladatelé osobně oddirigují. Composers Summit se koná v Praze od 18. do 23. 4., zahájí ho koncert Spectacular Music of Hollywood v Obecním domě.

Composer Summit, různá místa po Praze, 18.–23. 4.  

Pokračování 5 / 11

LITERATURA

Alena Machoninová: HellaAlena Machoninová: Hella | Maraton

Kryštof Eder: Moskevské literární pátrání

Rusistka Alena Machoninová (*1980) byla donedávna známá především díky četným a vynikajícím překladům, jež navíc nezřídka doprovázela zasvěcenými doslovy. Ke konci loňského roku vydala román Hella, který zřetelně odráží její předchozí zkušenosti. Nejenže se v něm projevuje autorčin cit pro jazyk, ale také naprostá badatelská poctivost, ne-li přímo umanutost. Machoninová v knize mapuje životní osud Heleny Frischerové, která byla vězeňkyní v gulagu a inspirací pro postavu Ri z románu Moskva-hranice Jiřího Weila. Vedle toho autorka píše o Moskvě, překladatelství, literatuře a v neposlední řadě reflektuje vlastní pozici v celém svém velkém literárním pátrání. To dělá z jejího románu adepta na Magnesii Literu.

Alena Machoninová: Hella. Vydal Maraton, 2023, 264 stran

Pokračování 6 / 11

TELEVIZE

Video placeholde
Trailer k seriálu Ripley • Netflix

Marek Gregor: Ripleyho uhrančivý návrat plíživého zla na Netflixu

Příběh průměrného, po zájmu a penězích toužícího uklízeče záchodů Toma Ripleyho si dobře pamatujeme ze skvělého filmu Anthonyho Manghelly (1999) v úžasném obsazení s Mattem Damonem, Gwyneth Paltrowovou, Jude Lawem, Cate Blanchettovou nebo Philipem Seymour Hoffmanem. Teď po čtvrt století se vrací ve formě černobílé osmidílné série Ripley na Netflixu v hlavní roli s Andrewem Scottem, který byl tak skvělý v roli Moriartyho v BBC sérii Sherlock. A ta až dobová noirová černobílost šedesátkové estetiky Ripleymu sluší. V prvních dílech je všechno krásné, mrazivé, obrazově dokonalé a vy se děsíte, tušíte, co dalšího šíleného na vás čeká. Pro mě jeden ze seriálových zážitků roku.

Ripley, USA, Netflix, od 4. 4.

Pokračování 7 / 11

HUDBA

Rufus MillerRufus Miller | Profimedia

Jana Kománková: Psychedelický Rufus od Stinga

Britský zpěvák, kytarista a skladatel Rufus Miller (*1985) patří mezi mladou generaci obdivovatelů psychedelického rocku. Tenhle žánr nabývá poslední dobou na oblibě a Miller ho předvede v profipodobě: kromě vlastních projektů si zahrál i se Stingem, takže má zkušenosti z nejvyšších pater šoubyznysu. Vystoupí u nás hned několikrát. Během setu v Kinu Humpolec (13. 4.) stane na pódiu se svým otcem Dominikem Millerem, svou mini tour se slovenským duem Lash & Grey začne o den později v KC Beseda Klánovice, kde se už delší dobu konají akce s významem překračujícím hranice nejen čtvrti, ale i metropole. Dalšími zastávkami bude Brno (Kabinet Múz, 15. 4.) a Olomouc (Jazz Tibet Club, 16. 4.). Samostatně pak Rufus Miller vystoupí 17. 4. v Kotelně v Litomyšli.

Rufus Miller, 13.–17. 4. několik různých scén po ČR.

Pokračování 8 / 11

VÝTVARNÉ UMĚNÍ

Veronika Holcová: OčistecVeronika Holcová: Očistec | Trafo Gallery

Marek Gregor: Holcová analyzuje očistec

Výstavou Analýza očistce si v pražské Trafo Gallery do 21. 4. připomínají aktuální tvorbu Veroniky Holcové, malířky ze silné generace umělců, kteří na scéně začali působit už v první polovině 90. let. Mezi její vrstevníky patří například Krištof Kintera, Kateřina Vincourová nebo Josef Bolf. Kurátor Petr Vaňous upozorňuje, že „v názvu výstavy je přítomen odkaz na obraz Očistec, velkoformátovou malbu, v níž se malířská rovina proměňuje v topografii tranzitního průletu mezi symbolickými polaritami pekla a ráje“. Aha. A pokud se objevíte v Bratislavě v tamní rovněž již zavedené galerii White & Weiss ještě do 26. 4., představují další polohu tvorby Holcové výstavou Kroužit nad propastí.

Veronika Holcová: Analýza očistce, Trafo Gallery, Praha, do 21. 4.

Pokračování 9 / 11

HUDBA

EstewesEstewes | DistroKid

Michal Kořán: Nový Estewes a jeho nesmrtelné zlomené beaty

Drum’n’bassové album Paradigma, které letos v únoru vydal český DJ Estewes, si pouštím pořád dokola. Zlomené beaty, pomalé piano, housle a hypnotická zpěvačka. Úžasná hudba. Estewes začal s djingem v roce 2000 a od té doby jeho sbírka čítá několik tisíc kousků převážně drum’n’bassové produkce. Postupem času ke klasickému hraní přidal i scratching. Po několika singlech a debutovém albu No rest for the dancers (Deafmuted rec.) si odskočil do žánrů i mimo d’n’b, aby následně s DJ N.E.D.em zformovali projekt Act of Mood, který dává přednost vysloveně non-d’n’b tvorbě. Mimo kluby DJ Estewese můžete slyšet také na Radiu B, kde má svůj pořad Relax.

Estewes: Paradigma, DistroKid, 2024

Pokračování 10 / 11

VÝTVARNÉ UMĚNÍ

Jakub Janovský: Na slepou bábu, 2023, akryl a olej na plátně, 230 x 290 cmJakub Janovský: Na slepou bábu, 2023, akryl a olej na plátně, 230 x 290 cm|Galerie Václava Špály

Marek Gregor: Dej si bacha na Černýho Petra!

Během poslední dekády se Jakub Janovský (40) vyprofiloval mezi nejzajímavější a nejžádanější malíře mladé, dnes už do středního věku nastupující generace. Důvodů je několik; vedle řemeslné kvality mají jeho malby především jasně rozpoznatelný autorský rukopis; hru o štěstí, kterou si v dětství nacházíme všude kolem nás, v případě Jakuba na hřištích na periferii rodné Jihlavy – krajského města menší velikosti. Je o nejistotách – pubertálním hledání vlastní existence, o prolézání vybydlených koutů, o felení v parcích... Kurátor Janovského výstavy ve vyhlášené Špálovce Petr Vaňous pak dodává, že „aktuální projekt Černý Petr je dovršením výstavní trilogie, která začala v roce 2022 v AJG na zámku Hluboká n. Vltavou pod názvem Betonová zahrada a pokračovala v roce 2023 v prostorách pražské Trafo Gallery jako Ptáček v kleci“. A ještě dodává: „Název Černý Petr odkazuje na herní princip spojený s inverzním štěstím. Kdo si tuto kartu vytáhne, toho může zamrazit, jako by se ho na nepatrný okamžik dotkla ruka osudu. Černý Petr je dědictvím, které zůstává ‚v ruce‘ a kterého se hráč potřebuje a chce zbavit.“

Jakub Janovský: Černý Petr. Galerie Václava Špály, Praha, do 5. 5. 

Pokračování 11 / 11

HUDBA

NetskyNetsky | goout/roxy

Marek Gregor: Na necky do Roxy

Roxy si nadělila víkend s Netskym. A protože letos pětatřicetiletý Vlám do pražského klubu s pravidelností jezdí už od roku 2010, kdy se o něm začalo mluvit jako o jedné z nejzajímavějších tváří druhé generace d’n’b scény, dá se předpokládat, že to bude pořádnej nářez. Aby ne, drum’n’bass, zkráceně d’n’b nebo úplně jednoduše dnb, je v Čechách doma. Nervózně se na tenhle dynamický styl poskakovalo po polích, v lesích, v klubech už od začátku století. Pořadatelé milovického festivalu Let It Roll, který kdysi před dvaceti lety začínal v už neexistujícím klubu Abaton, dokonce tvrdí, že jde o vůbec největší akci žánru dnb na světě. Ani letos tam nemá Netsky chybět. Takže příští víkend v Roxy nebo začátkem srpna v areálu bývalého vojenského letiště v Milovicích na Let It Roll.

Netsky, Roxy, Praha, 19. a 20. 4.