Cirk La Putyka zaplnil 15 výběhů ústecké zoo nejrůznějšími umělci v rámci zahájení festivalu Kult

Cirk La Putyka zaplnil 15 výběhů ústecké zoo nejrůznějšími umělci v rámci zahájení festivalu Kult Zdroj: Lukáš Bíba

Cirk La Putyka zaplnil 15 výběhů ústecké zoo nejrůznějšími umělci v rámci zahájení festivalu Kult
Cirk La Putyka zaplnil 15 výběhů ústecké zoo nejrůznějšími umělci v rámci zahájení festivalu Kult
Cirk La Putyka zaplnil 15 výběhů ústecké zoo nejrůznějšími umělci v rámci zahájení festivalu Kult
Cirk La Putyka zaplnil 15 výběhů ústecké zoo nejrůznějšími umělci v rámci zahájení festivalu Kult
Cirk La Putyka zaplnil 15 výběhů ústecké zoo nejrůznějšími umělci v rámci zahájení festivalu Kult
13
Fotogalerie

Ve výbězích ústecké zoo se tančilo mezi tuleni. Soubor Cirk La Putyka zahájil festival Kult

Ve středu odstartoval již 26. ročník festivalu Kult. Letošní zahájení proběhlo na netradičním místě v ústecké zoologické zahradě, kde známý umělecký soubor Cirk La Putyka ve spolupráci s iniciativou #kulturunezastavis zaplnil 15 výběhů nejrůznějšími umělci. Bylo vyprodáno a radost měli jak účinkující, tak samotná zoologická zahrada.

První hloučky lidí se před bránou ústecké zoo začaly tvořit kolem páté hodiny, chvíli před začátkem prvního z pěti okruhů prohlídek. Pěkné počasí i přívětivý podvečerní čas přilákaly hlavně rodiny s dětmi. Právě děti byly z návštěvníků nejzvědavější a snažily se každou chvíli obelstít uvaděče a nahlédnout za černou oponu, která je dělila od prvního uměleckého výběhu. Uvaděč připomínající kouzelníka byl ale neoblomný a netrpěliví návštěvníci si museli pro začátek vystačit jen s mapou areálu, na které bylo vyznačeno všech 15 stanovišť. Bojovka jako vyšitá.

Těžkosti uměleckých oblastí

Mezi návštěvníky čekal i Vladimír s Hanou, kteří se festivalu Kult zúčastnili počtvrté. Do zoologické zahrady je přitáhl hlavně umělecký soubor Cirk La Putyka, na který nešetřili chválou. Oba si také posteskli, že kromě umělců strádá i jejich zoologická zahrada. Koncept celé inscenace postavený na metafoře kulturní zoo, která s určitou nadsázkou pečuje o ohrožené druhy umělců, stejně jako zoologické zahrady pečují o ohrožené druhy zvířat, dostal ještě druhý rozměr a tím je stav samotné ústecké zoo. Ohrožených na scéně tak bylo více než dost.

Když se konečně otevřela opona, čekalo na návštěvníky pozoruhodné vystoupení tanečníků, kteří svůj výběh sdíleli společně se skupinou tuleňů. Talent se musel uznat oběma skupinám osadníků, neboť tuleni nechtěli hrát druhé housle a neustále vyskakovali z vody na „pódium”. Po krátkém zahájení už bylo vše v rukou jednotlivých návštěvníků, kteří si okruh mohli projít po vlastní ose. Více informací o jednotlivých výbězích přinášely cedule, na kterých běžně bývá popis zvířat, tentokrát tam byl popis umělců, který vtipnou formou otevíral i důležitá témata spjatá s těžkostmi konkrétních uměleckých oblastí. Podobné informace mohli návštěvníci najít i přes QR kód na svých chytrých telefonech. 

Básník v callcentru

„Fakt si vzal dovolenou, aby ti tady četl svoje básně?” I to se mohli návštěvníci dočíst v souboru, který se jim otevřel přes QR kód. Otázka odkazovala k básníkovi z pátého výběhu Janu Těsnohlídkovi, jehož hlavním pracovním úvazkem je práce v call centru. Nastíněny byly i problémy dalších uměleckých oblastí, jako je třeba životnost tanečníků baletních nebo nebezpečné úrazy akrobatek putykářských. Finanční podhodnocení kultury obecně se ale dotýkalo téměř všech: od hudebníků, pěvců až po herce. 

Letošní ročník byl teprve druhým po covidové odmlce, vracet lidi zpátky ke kultuře je složité. „Momentálně, v září a v půlce října jsou prodeje mnohem nižší, než jsme byli zvyklí, myslím, že ta čísla se určitě nevrátila na předcovidovou dobu,” uvedl k situaci Vít Neznal, režisér a autor konceptu Živá kultura. „To, co chceme otevírat, je zájem o kulturu, to, jak je kultura pro člověka důležitá, jak ji potřebuje, jak reflektuje to, že ji potřebuje, jak o ní mluví, jestli ji potřebuje nebo nepotřebuje. Kde vlastně ta kultura pro člověka stojí a jak k ní přistupuje,” shrnul.

Vykouření

Po cestě ze zoologické zahrady návštěvníci vášnivě diskutovali o svých dojmech. Jedním z nich je i Pavel, který dvěma kamarádkám popisoval své pocity, které z inscenace nabyl. Jako rodilý Ústečan má svůj kraj rád a z nápadu propojit umění se zoologickou zahradou byl nadšený. Téměř vyhynulým exemplářem jsou podle jeho názoru totiž oba aktéři – umělci i zoologická zahrada v Ústí. „Aspoň zaplnili ty volné výběhy, ale myslím si, že tam nevydrží moc dlouho vzhledem k tomu, jaké jsou tady mzdy,” dodává úsměvně.

Festival Kult potrvá až do 20. října 2023, vystoupit v Ústí nad Labem by mělo třeba Dejvické divadlo s inscenací Fifty, divadlo Husa na provázku s představením Vykouření nebo si můžete poslechnout autentické svědectví​​ dramatičky Esther Bol, která opustila Rusko kvůli Putinově válce na Ukrajině.