Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more Bobu Dylanovi za naivitu, s jakou fanouškům „podepisoval“ svou výpravnou knihu

To se může stát každému: jste ikona, máte miliony fanoušků, chcete jim udělat radost, podepíšete jim svoji knížku. Tedy pořádnou knihu za pěkných pár tisíc. Všichni ti podržtaškové kolem vás vám nakukají, že je v pohodě, když podepisování obstará stroj. Že to tak dělají všichni. No, na všechny to rozhodně neprasklo jako na Boba Dylana. Nepotěšil nás ani způsob instalace výstavy legendy chorvatského sochařství Ivana Meštroviće. A vůbec, té kultury je nějak moc, kdo to má stíhat.

Vojtěch Rynda: Kniha Boba Dylana Philosophy of Modern Song, podepsaná autorem, se prodávala za téměř 14 tisíc Kč. Ukázalo se však, že PODPIS NEBYL VLASTNORUČNÍ: slavný písničkář a držitel Nobelovy ceny využil zařízení autopen, které signaturu kopíruje. Dylan se posléze omluvil (že za to může covid) a vydavatelství Simon & Schuster se kaje. Nabízí se ale otázka, jak to je s podpisy na Dylanových obrazech, které se prodávaly až za 870 tisíc Kč… Novináři a cyničtí fanoušci se aspoň baví tím, že šlamastyku komentují parafrázemi názvů Dylanových songů jako It Ain’t Me Babe (To nejsem já) nebo Tangled up in Blue (Zamotaný ve stesku).

Marek Gregor: Veskrze zajímavá a pro Prahu objevná monograficky koncipovaná výstava legendy chorvatského sochařství Ivana Meštroviće (1883–1962) v prestižních prostorách Městské knihovny je na několika místech poznamenána zbytnou exhibicí instalujícího Dominika Langa. Proč ty často nádherné sochy umístit do REGÁLŮ, KTERÉ JSOU JAKO Z DEPOZITNÍHO SKLADU? Trčí tam doslova jak z jiného století.

Jana Bohutínská: Během extrémně našlapaného tanečně-divadelního podzimu uvažuji o tom, jak snadno sklouzne kontemplace umění v UMĚLECKÝ KONZUM. Jak si udržet plnou pozornost, citlivost a jemné vnímání v situaci, kdy by se jeden potřeboval rozčtvrtit, aby stihl premiéry, výstavy a koncerty, které by bylo fajn stihnout, o konferencích, diskusích a kdoví čem ani nemluvě? Co hledat spíš hloubku, ticho a klid? Asi je to punk.

Never More Bobu Dylanovi, který podepsal, že vlastně nepodepsal.