Poslanec a lídr SPD v Moravskoslezském kraji Lubomír Volný (vpravo) s předsedou SPD Tomiem Okamurou

Poslanec a lídr SPD v Moravskoslezském kraji Lubomír Volný (vpravo) s předsedou SPD Tomiem Okamurou Zdroj: Foto Blesk - Jaku Poláček, ČTK

Povaleči na Erasmu: Do zahraničí by měli vyrazit Okamurovi lidé, možná by konečně viděli i živého muslima

Poslanec za SPD Lubomír Volný na sebe upozornil kritikou českých studentů, kteří vyjíždí do Evropy v rámci programu Erasmus. Ty označil za „kampusové povaleče“ žijící ve zlaté kleci. Svůj názor podložil nespecifikovanou zkušeností z rodiny a představil jej poslancům ve sněmovním výboru pro evropské záležitosti. A urazil tak 120 tisíc Čechů, kteří se pobytů v rámci Erasmu dosud zúčastnili.

Podle Volného se studenti z evropských zemí navracejí domů se zážitky, jež jsou v rozporu se zkušenostmi lidí, kteří „se vracejí třeba z vyspělých západních evropských ekonomik z obav o své bezpečí a o své zdraví“. Do Čech prý přijíždějí s nekritickým nastavením k Evropské unii a zmanipulovaní tamní propagandou.

Volný v první řadě opomněl, že se do Erasmu zapojuje 33 evropských zemí, tedy zdaleka nejen západoevropské unijní státy. Program pobytů pak z velké části stojí na tom, co by studenti museli dělat i doma: číst, psát, učit se a chodit na zkoušky. A to všechno pochopitelně v cizím jazyce.

Představa orwellovského tábora, kde studenti od rána do večera poslouchají projevy Angely Merkelové, malují si na tváře evropské vlaječky a za peníze daňových poplatníků vymetají hospody (nebo nedej bože kavárny), jakou Volný naznačoval, je ve všech ohledech scestná. Poslanec SPD by si měl uvědomit, že nemluví o zazobaných mamáncích, kteří si do Evropy jezdí na prodloužené prázdniny. Na Erasmus jezdí ti studenti, kteří mají zájem na sobě pracovat a to, co se venku naučí, využívají později doma – vrací tedy české společnosti a státu příležitost, kterou i za jejich peníze předtím dostali.

Jak reálně vypadá život na Erasmu, popsala na sociálních sítích například studentka Eva Skoumalová: „Můj Erasmus ve zlaté kleci: nejedla jsem maso, protože jsem si ho nemohla dovolit. Půl roku jsem četla, psala eseje, připravovala ústní resumé před aulu plnou Francouzů a učila se na čtyřhodinové zkoušky. Do galerií jsem mohla chodit jen proto, že studenti z EU mají zdarma vstup,“ napsala v příspěvku na Twitteru.

Pokud jde o Volného poznámku k vytržení z evropské reality, stálo by možná za to se poslance zeptat, co mají univerzity dělat jinak. Měly by třeba jihofrancouzské školy hromadně zavážet studenty biologie či literatury do no-go zón na předměstí Paříže a vysvětlovat jim, že má Francie závažný sociální problém, o kterém studenti stejně nejspíš dobře vědí? Měly by jim pouštět záběry z teroristických útoků a horlivě si sypat popel na hlavu, že to před těmi padesáti lety s otevřeností k imigraci Francouzi přehnali? A jak k tomu přijdou třeba takové školy v Tallinnu, Varně nebo Budapešti? A nemá se na vysokých školách především dobře učit?

Není se co divit, že taková slova zaznívají zrovna z řad SPD – z jejích poslanců nestudovala vysokou školu ani polovina. A sám Volný pronajímá předražené zchátralé byty chudým rodinám žijícím ve vyloučené oblasti, jejichž děti i díky němu na Erasmus nejspíš nikdy nebudou moct jet.

Když se server Aktuálně.cz před časem ptal poslanců v evropském výboru na základní otázky o fungování EU, Volný odmítl odpovídat. Jeho kolega z SPD Jiří Kobza zase odpověděl na všechny čtyři otázky špatně. Nejsou to tedy právě Okamurovi poslanci, kdo by měl do ciziny vyrazit co nejdřív? Kdo ví, třeba by dokonce poprvé v životě uviděli živého muslima…