Video placeholde

Zbytečná smrt mladé řidičky: Život není Facebook

Tragedie, při které na Mostecku zemřela jedenadvacetiletá řidička a její kamarádka se těžce zranila, ukazuje jednu z negativních vlastností Internetu a kyberprostoru jako takového. Za smrt dívky může nejen její šílená nezodpovědnost, ale také stírání rozdílu mezi reálným a virtuálním světem.

Video, kterým žije český Internet, ukazuje jedno ze zásadních rizik dnešního životního stylu, který se pro většinu z nás už částečně odehrává v kyberprostoru, v té zemi za obrazovkou počítače nebo mobilu. Historka, která se k němu váže, je děsivá svou hloupostí a banalitou.

Dvě dívky, kamarádky z Mostecka, jely na výlet. Jely na výlet autem s tím, že řídila jedenadvacetiletá, nezkušená řidička, která by se měla soustředit na jízdu nejméně ze sto dvaceti procent své pozornosti. Následkem toho, že ze spanilé jízdy holky vysílaly živě na Facebook, se však jejich výlet proměnil v exhibiční vystoupení.

Když pozorně sledujete video, najednou zjistíte, že později zemřelá řidička zcela ztratila zájem o řízení auta, a jejím prvotním cílem se stalo pořídit dobré, ujeté a fascinující video na Facebook. Takže se soustředila na to, aby jí to v přenosu slušelo, a poněkud zanedbala skutečnost, že při řízení auta je potřeba dávat pozor na silnici, a ne na mobil, který vás natáčí.

Při podrobném sledování záznamu vidíte zcela jasně, jak řidičku přestává zajímat řízení, jak je důležitější dobře zazpívat oplzlou písničku a aby jí to na Facebooku slušelo, než koukat na cestu. Řidička plně přijala logiku Internetu, kde je všechno dění vratné, nekrvavé a bezpečné. Virtuální. Seděla však při tom za volantem zcela nevirtuálního a šílenou rychlostí se řítícího automobilu, tedy byla v situaci, která byla maximálně ohrožující - jako každý výlet tak mladé a nezkušené řidičky.

Přitom si vůbec nepřipustila - jak je zvyklá z Facebooku a z kyberprostoru jako takového - že řídí v reálné, nevirtuální realitě, kde každá nepozornost může končit tragédií. A její předvádění se pro virtuální prostor skončilo zcela nevirtuální smrtí.

Bylo by jistě možné meditovat, že si tu nehodu vlastně způsobila sama. Ve skutečnosti však je ta nehoda výsledkem toho, že mladí lidé díky těžké vazbě na Internet přestávají rozlišovat mezi realitou „jen jako“ - za obrazovkou - a realitou reálnou, ve které se může člověk zranit nebo umřít. Takže podobných excesů a neštěstí, vzniklých kvůli úplně pitomému, zbytečnému a neužitečnému předvádění na Facebooku, bude bohužel jen přibývat.