Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump ohlásil "daňovou revoluci", jakou prý Amerika nepoznala od dob Ronalda Reagana.

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump ohlásil "daňovou revoluci", jakou prý Amerika nepoznala od dob Ronalda Reagana. Zdroj: ČTK

Donald Trump by rád získal barevné voliče, ale jeho minulé výroky ho dohánějí

Prezidentský souboj ve spojených státech logicky přitvrzuje a je zákonité, že došlo i na otázky rasismu. Donald Trump má problém v tom, že se teď na něj vytahují nepříjemné záležitosti, které bude muset vysvětlovat.

Hillary Clintonová ve čtvrtek podle Huffington Post prohlásila, že Donald Trump se obrací ke skupinám nenávistného proudu ve společnosti a umožňuje tak "radikálnímu křídlu" převzít Republikánskou stranu.

Ve svém projevu na shromáždění v Reno v Nevadě se Clintonová zaměřila na rasistické komentáře, které Trump voličům říká, „Neexistuje žádný jiný Donald Trump. To je on,“ cituje ji Huffington Post.

Trump se v současné době snaží zaměřit se na černé voliče a žádat o jejich podporu. Pokouší se vylíčit Afroameričanům, v jaké bídě a děsivě nebezpečných komunitách žijí. „Co můžete ztratit?" oslovil je ve Virginii a vysvětloval, proč si myslí, že černí voliči by ho měli podpořit.

Ve svém projevu se Clintonová zaměřila na minulost republikánského kandidáta s tím, že v prvních letech své podnikatelské kariéry byla jeho realitní společnost žalována Ministerstvem spravedlnosti pro odmítání pronájmu bytů černochům a Latinoameričanům. Na jejich dotazníky Trumpova společnost psala písmeno „C“, jako že jsou barevní.

Využila i toho, že Trump podporoval takzvané birthers, tedy lidi, kteří upírají Baracku Obamovi platnost jeho amerického občanství s tím, že se podle nich nenarodil na území Spojených států a že jeho doklady neexistují, nebo jsou falešné. Označila to za vytrvalé úsilí delegitimizovat prvního černošského prezidenta USA. Birthers zpochybňovali platnost jeho rodného listu a označili jej za padělek s tím, že se ve skutečnosti narodil v Keni. V roce 2010 si čtvrtina Američanů myslela, že se Obama ve spojených státech nenarodil, o rok později 13 procent. Obama všelijakým kličkováním tyto pochybnosti ještě posiloval.

„Vyžaduje to hodně odvahy požádat lidi, které po celá desetiletí ignoroval a týral,“ pokračovala Clintonová. A využila i Trumpovu větu, co mohou Afroameričané ztratit: „Co můžete ztratit? Odpověď je: všechno!“

Zmínila také Trumpův výrok, že soudce mexického původu narozený v Indianě nemůže být nestranný. Chtěla tím ukázat, jak malý vliv mají republikáni na svého kandidáta. Republikánský kandidát na viceprezidenta v roce 2012 Paul Ryan označil Trumpovy výroky za „učebnicovou ukázku rasistické poznámky.“ (Ryan už v červenci prohlásil, že Trump „není jeho typ konzervativce".)

Trump se podle Clintonové dodnes neomluvil. Ještě se prý nestalo, aby – přes všechny rasistické náznaky – někdo hlásal takové názory jako hlavní kandidát politické strany.

Trump je podle svých kritiků podezříván i z toho, že stoupencům bílé nadřazenosti umožnil pohodlněji vyjadřovat své názory. Dodával třeba odvahu bývalému vůdci Ku Klux Klanu David Dukemu. Trump kontroval Clintonové tím, že je to ona, kdo se pokouší „podbízet nejhorším pudům ve společnosti.

Rozhodně můžeme počítat s tím, že v průběhu kampaně se ještě dozvíme o minulosti obou kandidátů mnoho pikantních podrobností.